En av anledningarna till att den franska regeringen sett över jaktlagarna är just allmänhetens påtryckningar om säkerheten.
En av anledningarna till att den franska regeringen sett över jaktlagarna är just allmänhetens påtryckningar om säkerheten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Frankrike förbjuder att dricka alkohol och jaga samtidigt

I Frankrike har det länge varit okej att dricka alkohol under en viltjakt, något som regeringen nu vill ändra på. Nu införs ett förbud mot berusade jägare.
Men trots påtryckningar från allmänheten vägrar de införa ett förbud mot att jaga på söndagar.

ANNONS
|

Under flera månaders tid har hårda debatter pågått i Frankrike om landets jaktregler. Aktivister som är emot viltjakt har velat se utökade regleringar och restriktioner, däribland ett förbud mot att jaga på söndagar.

Nu meddelar den franska regeringen att man sett över reglerna och kommit fram till att införa ett förbud mot alkohol och droger under viltjakt, rapporterar Politico. Om en jägare blir påkommen med att dricka alkohol kan denne straffas med böter.

För att försöka utöka säkerheten kommer det även att införas frivilliga digitala system, där jägare kan markera vilka områden de befinner sig i när de jagar.

ANNONS

Under de senaste 20 åren har antalet jaktolyckor halverats, visar statistik från OFB:s myndighet för biologisk mångfald. I början av 2000-talet inträffade runt 200 olyckor per år, jämfört med 80 till 100 olyckor de senaste åren. Men när en olycka inträffar får det ofta en stor medial uppmärksamhet, särskilt om det rör civila som drabbats, uppger France24.

En av anledningarna till att regeringen sett över jaktlagarna är just allmänhetens påtryckningar om säkerheten, som fick ett särskilt uppsving efter att en 25-årig man sköts ihjäl på sin mark efter att en jägare misstagit honom för ett vildsvin.

– Målet som jag strävar efter är noll olyckor, säger den franska statssekreteraren för ekologi, Bérangère Couillard, vid en presskonferens enligt RFI.

– Vi vill se bättre säkerhet, sju dagar i veckan.

Allmänheten vill se endagsförbud – införs inte

Förslaget om att införa ett förbud mot att jaga på söndagar har varit populärt bland allmänheten, särskilt bland de aktivister som är emot viltjakt. Men det förslaget röstades mer av regeringen.

Enligt The Guardian hävdade Bérangère Couillard att det inte fanns några bevis att ett jaktförbud på söndagar skulle minska antalet olyckor.

Däremot kommer straffen att skärpas, där jägare kan förlorar sin jaktlicens om de är inblandade i en allvarlig olycka.

ANNONS

LÄS MER:Hans sköt två älgar – med ett skott

LÄS MER:Man skottskadad i sin bostad under älgjakt

LÄS MER:Jägare sköt hund och skadade kvinna – åtalas

ANNONS