Grétars får inlåsta i Grindavik: ”Svart och hopplöst”

Fosterdotterns hus har brunnit upp och lavan rann in på hans tomt. Dessutom har Grindavikbon Grétar Jónsson 25 får inlåsta som varken har tillgång till vatten eller mat.
– Allt är bara väldigt svart och hopplöst, säger han.

ANNONS

Det har nu gått över ett dygn sedan lavan nådde de första husen i Grindavik. Bilder från orten visar hur tomma hus står i brand. I nuläget får inte invånarna åka dit. Genom direktsändningar har Grétar Jónsson kunnat följa händelseutvecklingen i sin hemort och såg då hur lavan satte eld på grannens hus.

– Det var min fosterdotter och min svärson som ägde huset bredvid oss som började brinna. Lavan gick ända upp till vår tomt men sen vände det. Vårt hus klarade sig, men inte deras. De mår jättedåligt naturligtvis, i början förstår man inte riktigt men sen kommer chocken.

ANNONS

Tvingades lämna sina får

I nuläget har Grétar Jónsson ingen aning om hur hans hus klarat sig. Även om det inte brunnit upp så kan jordbävningar ha förstört det på insidan. Huset är dock inte det enda som han äger i Grindavik, för i en annan del av den lilla orten har han ett hus där han förvarar sina 25 får. När larmet kom om evakuering under lördagskvällen var det skarpt läge och Grétar Jónsson tvingades lämna sina djur bakom sig.

– Vi ska försöka hämta dem men nu får vi inte åka in. Det känns jättedåligt för de har varken något att äta eller dricka. Om jag får åka in och hämta dem så tar det bara en kvart, men nu vet vi ingenting.

Osäker framtid

När det första utbrottet utlöstes den 18 december tog det bara fyra dagar innan invånarna i Grindavik fick möjligheten att flytta tillbaka. I nuläget har myndigheterna på Island inte kunnat fastställa någon prognos över hur långvarig evakueringen blir eller när invånarna kan få åka tillbaka för att hämta sina värdesaker.

Vad det innebär för de inlåsta fåren återstår att se och Grétar Jónsson ser ingen ljus framtid för hans hemort.

– Jag vet inte hur framtiden ser ut, jag har ingen aning tyvärr.

ANNONS

LÄS MER:Hon såg sina grannars hus slukas av lavan

LÄS MER:Bilderna från vulkanutbrottet i Grindavik

LÄS MER:Nytt vulkanutbrott på Island

ANNONS