Hon såg sina grannars hus slukas av lavan

Dramatiska bilder från vulkanutbrottet på Island visar hur flera hus i Grindavik fattar eld på grund av lavan.
Sólny Pálsdóttir har inte kunnat flytta tillbaka till orten sedan evakueringen i november men följde lavans framfart i tv-sändningar:
– Tre hus på min gata har precis brunnit, säger hon.

ANNONS
|

När GP når Sólny Pálsdóttir på söndagskvällen är hon trött. Hon har följt nyhetssändningar sedan lördagsnatten och har inte fått mycket sömn berättar hon.

– Det har varit en väldigt sorglig dag, säger hon över telefon.

GP träffade Sólny Pálsdóttir i december. Då var hon tillfälligt tillbaka vid sitt hem i Grindavik efter att ha evakuerats 10 november.

Hon bor nu tillsammans med sin familj i en lägenhet i Reykjavik där hon följt den dramatiska händelseutvecklingen genom nyhetssändningar. Hennes eget hem ligger inte långt ifrån de hus som fattade eld när lava nådde samhället.

– Tre hus på min gata har precis brunnit, jag sitter och ser det på teven nu. Ägarna är mina vänner och alla gråter, säger hon.

ANNONS
När GP träffade Sólny Pálsdóttir och hennes familj i december 2023 hade de precis fått komma tillbaka tillfälligt till sitt hem i Grindavik. Hon var då hoppfull efter att ha fått besked om att vulkanutbrottet var över. Idag är hon inte lika hoppfull om att kunna återvända.
När GP träffade Sólny Pálsdóttir och hennes familj i december 2023 hade de precis fått komma tillbaka tillfälligt till sitt hem i Grindavik. Hon var då hoppfull efter att ha fått besked om att vulkanutbrottet var över. Idag är hon inte lika hoppfull om att kunna återvända. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hennes eget hus verkar än så länge ha klarat sig tack vare de skyddsbarriärer som byggts upp säger hon, men i nuläget tänker hon mer på de vänner som förlorat sina hem.

– Man sitter och ser på teven hur våra vänners hus brinner upp. Vi har alltid varit starka och gått igenom detta tillsammans men idag var en sorglig och svår dag. Grindavik är som en stor familj.

Svårt hitta boende

Under lördagen meddelande myndigheterna på Island att Grindavik återigen skulle evakueras. När nyheten kom firade Sólny Pálsdóttirs son sin 14-årsdag tillsammans med flera kamrater från Grindavik som sov över.

– De kommer aldrig glömma det här kalaset. När de vaknade så följde vi nyhetssändningarna tillsammans, säger hon.

Hon beskriver de senaste månaderna som en tid av stor osäkerhet.

– Det värsta är att inte veta vad som ska hända. En dag ska vi få åka hem och nästa dag ska vi inte få åka hem. Ingen vet. Forskarna gör sitt bästa såklart, men ingen vet. Vi kan inte kontrollera naturen. Varje gång vi tror att det är över så är det inte det.

Det senaste utbrottet startade söndag morgon efter flera jordbävningar nära Grindavik. Samhället har evakuerats.
Det senaste utbrottet startade söndag morgon efter flera jordbävningar nära Grindavik. Samhället har evakuerats. Bild: TT/AP

Familjen har sedan evakueringen i november fått flytta runt och bo hos bland annat släktingar.

– Det är tufft att bo i en resväska i två månader som vi gjort. Det är mer än att bara lämna sitt hem. Det har varit en riktigt svår tid.

ANNONS

Nu har de hittat en lägenhet som de kan bo i minst tre månader, men hon säger att flera familjer inte lyckats hitta ett långvarigt boende efter evakueringen.

– De har bott i temporära lösningar hos vänner och familj eller hyrt ett ställe en kort period. Men nu har regeringen lovat att göra något åt det. För mig och min familj var det en stor lättnad att få tag i ett boende där vi kan bo minst tre månader.

Hoppas kunna flytta tillbaka

Sólny Pálsdóttir har hela tiden hoppats och trott att hon kan flytta tillbaka till Grindavik, men är efter det senaste utbrottet mer osäker än tidigare.

– När vi fick lämna Grindavik i november så fanns det såklart personer som bestämde att de inte kommer tillbaka igen, men många, liksom jag, var säkra på att komma tillbaka när det blir säkert. Men idag är det en totalt annorlunda situation. Staden är inte säker. Ingen kan bo där.

Tror du att ni kommer att kunna flytta tillbaka?

– Det är väldigt svårt att säga nu, men jag väljer att tro på att en dag kommer det vara säkert. Och om jag kan åka dit och det är så säkert så kommer jag åka tillbaka dit. Jag är född där och jag har bott där nästan hela mitt liv. Jag väljer att tro på det bästa. Men man måste vara realistisk för situationen är väldigt illa i Grindavik. Vi måste respektera att vi inte kan styra över naturen. Den går sin egen väg.

ANNONS

LÄS MER:Vulkanutbrottet kan vara över – men många kan inte flytta hem

LÄS MER:De lever i Grindavik – med en aktiv vulkan som granne

LÄS MER:Nytt vulkanutbrott på Island

LÄS MER:Grindavik på Island evakueras igen efter nytt vulkanlarm

ANNONS