”Hajkött” säljs på möbelvaruhus i Ryssland

Sedan Ikea stängde sina varuhus i Ryssland har möbeljättens position på den ryska marknaden delvis övertagits av belarusiska Swed House, som i sitt sortiment bland annat saluför pingvinen Smutsig, svampen Hajkött och valen Dålig.

ANNONS
|

Det var förra våren som möbelföretaget med pompa och ståt öppnade sina första butiker i den ryska huvudstaden Moskva. Sedan dess har de blivit fler.

Swed House logotyp är precis som Ikeas blågul, personalen bär gula pikétröjor och sortimentet är snarlikt den svenska möbeljättens.

Det finns också skillnader.

I ivern att namnsätta de olika produkterna enligt en liknande modell som Ikea har det belarusiska bolaget fastnat för en del oväntade val.

Tjock, Utländsk och Dålig

I sortimentet för barnprodukter och mjuka leksaker går bland annat att finna bläckfisken Svår, älgen Rådjur och apan Svin.

Här går även att hitta krokodilen Kryddig, dinosaurien Tjock och kaninen Utländsk.

ANNONS

De kanske allra mest uppseendeväckande namnvalen bland varuhusets mjukisdjur är svampen Hajkött, pingvinen Smutsig och valen Dålig.

Huruvida Ikea, som saluför snarlika produkter under andra namn, har några synpunkter på hur Swed House har döpt sina mjukisdjur och om de överväger att vidta några rättsliga åtgärder förtäljer inte historien.

Peter Hedin är senior rådgivare mot privatkopiering på Patent- och registreringsverket, PRV. Han säger att så länge ett företag inte stjäl ett annat företags varumärke finns det inte så mycket för det drabbade företaget att göra.

– Särskilt med tanke på den situation som råder mellan Ryssland och stora delar av övriga världen. Att försvara sig mot att någon har kopierat ens koncept är väldigt svårt, säger Peter Hedin.

Han säger att det kan finnas en öppning, om det från exempelvis Ikeas sida finns en önskan att driva saken rent juridiskt.

– Har de kopierat produkter som är designskyddade kan de (Ikea, reds anm) gå till domstol och hävda att de har designskydd och kanske rentav upphovsrättsskydd, säger han.

”Om någon gör en bokhylla som heter Rolf finns inget att göra”

För att nå framgång där krävs enligt rådgivare på PRV att du som företagare ska driva en rättslig process i det ryska domstolsväsendet.

– Min känsla är att det inte skulle dömas till förmån för ett västerländskt företag i en rysk domstol, även om det är en ren killgissning, säger Peter Hedin.

ANNONS

Han tillägger:

– Om du har en bokhylla som heter Billy och någon annan gör en bokhylla som heter Rolf, finns inget att göra. Om de (Swed House, reds anm) hittar på några namn finns inte så mycket att göra, tror jag.

Ikea svarar skriftligen via Inter Ikea pressavdelning att Ikea inte har något med Swed House att göra, men att de kan se att Swed House försöker ”ta steget in” och betjäna tidigare Ikeakunder, samt att Swed House är tydligt inspirerade av Ikea.

”Som ägare av Ikea-konceptet, immateriella rättigheter och Ikea-varumärkena övervakar Inter IKEA Systems B.V. kontinuerligt överträdelser och vidtar åtgärder där det är lämpligt”, skriver Inter Ikea pressavdelning.

Pressavdelningen tillägger:

”För närvarande kan vi inte kommentera ytterligare”.

LÄS MER:Belarusiskt ”Ikea” öppnar i Ryssland

LÄS MER:Tinder svajpar vänster på Ryssland

LÄS MER:Ikeas toppchef om ryska köpcentren: ”Har en samhällsnytta”

ANNONS