Hamasledare dödad i attack

På tisdagen ska en Hamaslokal i Libanons huvudstad Beirut ha attackerats av en israelisk drönare, rapporterar Reuters och hänvisar till libanesiska medier.
Hamastoppen Saleh al-Arouri dödades i attacken, uppger Hamas enligt BBC.

ANNONS
|

Det var på tisdagseftermiddagen som en drönarattack ägde rum i en förort till Beirut, uppger Hizbollahmilisens tv-kanal.

En explosion ska ha hörts i stora delar av huvudstaden och enligt flera medier ska en Hamaslokal ha träffats.

Libanesiska nyhetsbyrån NNA rapporterar att det är Israel som ligger bakom attacken och att minst sex personer ska ha dött. Hamas tv-kanal meddelade att en av personerna ska vara Hamastoppen Saleh al-Arouri, enligt BBC.

Israel: Vi är inte ansvariga

Saleh al-Arouri är en av grundarna till Hamas väpnade militära gren Qassambrigaderna, och har haft ansvar för rörelsens närvaro på Västbanken.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer attacken och kallar händelsen för ”nya israeliska brott”. Israel har inte tagit på sig ansvaret för attacken.

ANNONS

– Israel är inte ansvariga för attacken, men den som utförde den riktade angreppet mot Hamas och inte staten Libanon, säger Benjamin Netanyahus rådgivare Mark Regev till MSNBC.

Första gången en Hamastopp dödats

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger i en intervju med Dagens Nyheter att Israel inte tidigare har dödat någon ur Hamas toppskikt sedan kriget bröt ut.

– Man har dödat en hel del mellanchefer men ingen av de högsta, 70 till 75 procent av Hamas stridande är fortfarande kvar i livet. En hel del Hamasledare befinner sig utanför Gaza i länder som Qatar och Libanon, säger han till tidningen.

Han tillägger att Israel behöver ha långa tidsperspektiv – om man ska lyckas med målet att förgöra hela Hamas.

– Om man tar det amerikanska kriget mot terrorismen tog det amerikanerna tio år att fånga Usama bin Ladin, och den nuvarande ledaren är fortfarande på fri fot, säger Anders Persson.

LÄS MER:Israel ska dra tillbaka tusentals soldater från Gaza

LÄS MER:Migrationsverket beslutade att utvisa man till Gaza – trots kriget

LÄS MER:Israel utökar kriget i Gaza – trots vädjan om vapenvila

ANNONS