Händelserna vi inte glömmer: Olyckan med atomubåten Kursk

Efter en olycka under en militärövning sjönk den ryska atomubåten Kursk. Räddningen dröjde och till en början vägrade Ryssland att ta hjälp från andra länder. När norska dykare till sist fick börja hjälpa till var det försent.
118 ryska sjömän dog på botten av Barents hav.

ANNONS
|

I augusti 2000 höll den ryska flottan sin första stora övning sedan Sovjetunionen upplöstes. Övningen bestod av 30 fartyg och tre ubåtar som övade ute i Barents hav norr om Norges kust.

Ett fartygen som deltog var atomubåten K-141 Kursk. Ubåten var Rysslands militära kronjuvel, då den sades vara osänkbar och det hävdades att den kunde stå emot en direkt träff från en torped.

Men under övningen den 12 augusti 2000 inträffade en explosion och Kursk sjönk till ett djup på hundra meter.

Besättning överlevde explosionen

Dagarna som följde försökte Ryssland rädda besättningen på 118 man som befann sig på havsbotten. Länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Norge försökte erbjuda sin hjälp men Ryssland tackade till en början nej.

ANNONS

När norska djuphavsdykare till sist fick hjälpa till och lyckades öppna Kursk var det försent. Ubåten var vattenfylld och alla 118 ombord hade dött.

Men det skulle visa sig att några av dem hade överlevt explosionen. I en del av ubåten gick det senare att hitta brev från sjömän som de skrivit till sina anhöriga medan de suttit fast i det mörka vraket i väntan på hjälp.

Händelsen fick stor uppmärksamhet både i Ryssland och resten av världen. Men den nytillträdde presidenten Vladimir Putin valde att stanna i sin sommarstuga medan händelsen pågick, något han fick mycket kritik för i hemlandet.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bombningen av Hiroshima

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: prins Charles och Diana Spencer gifter sig

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Månlandningen

ANNONS