Här gifter sig den mexikanska borgmästaren med en kajman

Det nyblivna paret Victor Hugo Sosa och ”Alicia ’Lilla prinsessan’ Adriana”, är inte som andra par.
Han är borgmästare och hon är en kajman. Men språkbarriären till trots svär Sosa att deras kärlek är för evigt.

ANNONS
|

Det var i fredags den 30 juni i San Pedro Huamelula, i sydöstra Mexiko, som en symbolisk ritual ägde rum.

Här har man i mer än 230 år har firat unionen av två kulturer genom äktenskapet mellan en man som tillhör urfolket chontales och en kvinnlig kajman. Äktenskapet är till för att fira dagen då de två etniska grupperna, huaves och chontales, från regionen slöt fred, rapporterar AFP.

Ceremonin bygger på en tradition som säger att konflikten mellan de två grupperna kom till sitt slut när en Chontal-kung, som i år förkroppsligades av borgmästaren, gifte sig med en prinsessa från Huaves, representerad av den kvinnliga kajmanen.

ANNONS

Och i år var det Victor Hugo Sosa och kajmanen Alicia Adrianas tur att vigas. Detta var Alicias första bröllop men Sosa gifte sig så sent som på förra årets ceremoni med en annan kajman.

Det nyblivna paret Victor Hugo Sosa och Alicia ”Lilla prinsessan” Adriana”, är inte som alla andra par. Men Sosa svär att deras kärlek är för evigt.
Det nyblivna paret Victor Hugo Sosa och Alicia ”Lilla prinsessan” Adriana”, är inte som alla andra par. Men Sosa svär att deras kärlek är för evigt. Bild: RUSVEL RASGADO

Klädd i brudslöja, brudklänning och munkavel

Innan bröllopet fördes kajmanen Adriana, iklädd en grön kjol, en svart tunikaliknande traditionell mexikansk huipil och en huvudbonad täckt av paljetter, traditionsenligt från hus till hus för att ge invånarna en chans att både hålla och dansa med bruden innan ceremonin.

Adriana var även klädd i en något mindre traditionsenlig munkavel för att undvika eventuella olycksfall.

Efter turen runt stan blev hon sedan iklädd den traditionsenliga brudslöjan och vita bröllopsklänningen innan hon fördes till det lokala stadshuset för att genomföra vigseln.

– Jag accepterar det här ansvaret för att vi älskar varandra, det är det som är viktigt, det kan inte bli ett äktenskap om man inte älskar varandra. Vi älskar varandra och jag går med på att gifta mig med prinsessflickan, sa Sosa under ceremonin, rapporterar AFP.

Efter ceremonin dansade det nygifta paret framför åskådare till tonerna av traditionell lokal musik. Dansen avlutades med att Sosa pussade sin nya frus hopbundna nos. Pussen mellan det nygifta paret ska representera samt försegla unionen mellan de två kulturerna.

ANNONS

Välsignas med välstånd

Utöver att fira unionen mellan två kulturer så ska även den numera symboliska ritualen ska bistå samt välsigna folket med välstånd i form av jordbruk och fiske.

Under ceremonin bad Sosa bland annat om tillräckligt med regn, att deras frön ska växa och om ”allt det som är fred”, säger Jaime Zárate, krönikör för San Pedro Huamelula, rapporterar AFP.

Det är ingen slump att prinsessan från Huaves i dag förkroppsligas av en kajman. Kajmanen anses vara ett gudomligt väsen som symboliserar moder jord och själva giftermålet är det som ska bistå staden med välstånd.

– För oss är kajmanen viktig eftersom hon är prinsessan som kommer för att ge oss vatten, en bra skörd, regn, så att Gud den allsmäktige fadern skickar mat, fisk, majs, skörden till oss, säger Olivia Perez, ansvarig för vigseln, rapporterar Reuters via ABC News.

LÄS MER:Virala videon: Trut sväljer hel ekorre

LÄS MER:Berusat gäng tog med ko på tågresan

LÄS MER:Forskare har hittat planet – som inte borde finnas

ANNONS