Lejon vandrar runt i snö i Sydafrika.
Lejon vandrar runt i snö i Sydafrika. Bild: Glen Garriff Conservation

Här vandrar lejon runt i snö – i Sydafrika

Förra veckan drabbades delar av Sydafrika av snöoväder. Det ledde till kaos på vägarna, dödsfall i köerna – och lejon som vandrade runt i snön.

ANNONS

På en av landets största vägar mellan Johannesburg och Durban blev det totalstopp. Det bekräftas av Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt.

– 2 000 bilar har stått stilla. 54 timmar in i kaoset var fortfarande 700 lastbilar fastfrusna. Det är också i den här kön som människor har dött, säger den förre partiledaren för Socialdemokraterna i SVT:s morgonsoffa.

Lejonen klarade sig utan några större problem

Många människor har drabbats hårt av snöovädret, framför allt de som bor i fattigare områden.

Bild: Glen Garriff Conservation

– De som bor i bra hus tycker det här är lite exotiskt och går ut och bygger snögubbar, men för de allra flesta är det en fullständig katastrof. Att dessa mängder snö kommer och dessutom på försommaren är helt unikt, säger Håkan Juholt.

ANNONS

SVT rapporterar i inslaget att djurlivet fortsätter som vanligt och att 22-åriga lejonhannen Tonga fick både mat och sin dagliga medicin i ett naturreservat i östra delarna av landet fick. Enligt reservatet där Tonga lever klarade han och de andra lejonen snön utan några större problem.

LÄS MER:Tom Alandh gör dokumentär om Juholt

LÄS MER:Lejonuppfödning för jakt ska stoppas i Sydafrika

LÄS MER:Bilar fast i dödlig afrikansk snöstorm

ANNONS