Från Norge och Stor-Elvdals kommun rapporteras det om att harpest har upptäckts. Haren på bilden har inget med infektionen att göra.
Från Norge och Stor-Elvdals kommun rapporteras det om att harpest har upptäckts. Haren på bilden har inget med infektionen att göra. Bild: Terje Pedersen

Harpest upptäckt – boende i kommun varnas

Från Norge och Stor-Elvdals kommun rapporteras det om att harpest har upptäckts. Infektion kan överföras till människor. Boende med brunnar uppmanas att kontrollera så att det inte finns några döda djur i närheten.

ANNONS

Det var på tisdagen som Stor-Elvdals kommun, med Koppang som huvudort, gick ut med en bekräftelse på att det har upptäckts harpest i området vid Vinjeveien.

Med anledning av det uppmanas boende i området därför att koka sitt vatten. Det rapporterar NRK och Dagbladet.

– Drick inte vatten direkt från naturen. Vattnet kan drickas efter kokning eller annan desinfektion, skriver kommunen på sin hemsida.

Använd handskar vid hantering av dött djur

Kommunen uppmanar vidare privatpersoner att undvika kontakt med sjuka eller döda harar och smågnagare. Om ett dött djur ska hanteras ska handskar användas. Efteråt är det viktigt att tvätta sina händer.

Harpest är en infektion som kan överföras från djur till människor, och människor som färdas i skogar och fält är särskilt utsatta.

ANNONS

Tidningen Dagbladet skriver att man kan bli smittad av att dricka vatten i naturen efter kontakt med gnagare och gnagaravföring eller efter fästingbett och myggbett.

Kan ge långvarigt sjukdomsförlopp

Sjukdomen ger vanligtvis ett relativt lindrigt sjukdomsförlopp hos människor och börjar oftast med akut feber, frossa, huvudvärk och trötthet. Obehandlat kan sjukdomsförloppet vara långvarigt.

Kommunen uppmanar privatpersoner som har varit i kontakt med eller vistats i områden med många smågnagare eller harar och misstänker harpest att ta kontakt med läkare.

LÄS MER:Rekordår för harpest i fjol

LÄS MER:Harpest sprider sig i Västerbotten

LÄS MER:Vi känner väntesorg när ett älskat husdjur snart ska dö

ANNONS