Arkivbild på Hasan Nasrallah under ett tidigare tal i november.
Arkivbild på Hasan Nasrallah under ett tidigare tal i november. Bild: Hussein Malla

Hizbollahledare fördömer dödliga attacken mot Hamasledare

På onsdagskvällen höll Hassan Nasrallah, ledaren för den libanesiska paramilitära gruppen och det politiska partiet Hizbollah, ett tal.
Som väntat kommenterade Nasrallah tisdagens dödliga attack mot Hamasledaren Saleh al-Aruri och fördömde den ”uppenbara israeliska attacken”.

ANNONS
|

På tisdagen dödades 57-årige Saleh al-Aruri, Hamas näst högste politiska ledare, och ytterligare sex personer i en drönarattack Libanons huvudstad Beirut.

Sedan tidigare hade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah planerat att hålla ett tv-sänt tal på onsdagen, då det var årsdagen för den iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis dödsdag.

Det var väntat att Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah skulle adressera tisdagens dödliga attacken mot en av Hamas ledare i Libanon. I sitt tal fördömde han attacken, som han sa var en ”uppenbar israelisk aggression”, enligt France24.

Israel har inte tagit på sig ansvaret för attacken.

Grannländerna har varit tydliga med att de inte accepterar några israeliska övertramp på deras sida av gränsen. Men sedan i oktober har det skjutits över gränsen mellan Israel och Libanon i princip dagligen.

ANNONS

Det här var Saleh al-Arouri

Saleh al-Arouri var en av grundarna av Hamas väpnade gren och har ansvarat för rörelsens närvaro på Västbanken.

Redan innan kriget bröt ut den 7 oktober hotade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med att döda al-Arouri.

Israel- och Palestinaexperten Anders Persson kallar Hamasledaren Saleh al-Arouri för en "stor fisk". Enligt honom var al-Arouri ett av Hamas viktigaste ansikten utåt.

– Han är en i ledarskiktet, strax under både de politiska och militära ledarna. Det här är en skalp för Israel, utan tvekan. Om det nu är Israel som ligger bakom, men allting tyder på det, säger Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Persson säger att det återstår att se om händelsen kommer att påverka kriget i Gaza på något sätt.

Det här är Hizbollah

Hizbollah ("Guds parti") är en shiitisk islamistisk rörelse i Libanon som har nära koppling till Iran.

Hizbollah var ursprungligen en utbrytargrupp ur den shiitiska Amalrörelsen, som byggdes upp med stöd av Irans revolutionsgarde 1982 efter den israeliska invasionen av södra Libanon samma år.

Hizbollah har en politisk och en militär gren. Gruppen valdes 1992 in i parlamentet i Libanon och har sedan dess letts av libanesen Hassan Nasrallah, som tros vara född omkring 1960.

Rörelsen är terrorstämplad av USA. EU har fört upp dess väpnade gren på terrorlistan. Den har bland annat gjort sig skyldig till kidnappningar och självmordsattacker.

Hizbollah uppskattas ha en arsenal med över 100 000 raketer. Den är främst uppbyggd för att skydda Irans kärnenergiprogram genom avskräckning gentemot USA och Israel, enligt forskare.

Liksom Hamas vill Hizbollah utplåna Israel.

Källor: UI, NE och TT:s arkiv

LÄS MER:Signalen till Libanon: Håll pli på Hizbollah

LÄS MER:Hamastopp uppges ha dödats av Israel i Beirut

LÄS MER:Israel utökar kriget i Gaza – trots vädjan om vapenvila

ANNONS