En man håller upp ett foto av Hassan Nasrallah, Hizbollahs före detta ledare.
En man håller upp ett foto av Hassan Nasrallah, Hizbollahs före detta ledare. Bild: Mohammed Zaatari

Hizbollahs ledare Nasrallah uppges ha gått med på vapenvila innan han dödades

Hizbollahs högste ledare, Hassan Nasrallah, gav tummen upp till en 21 dagar lång vapenvila med Israel innan han dödades i en attack mot Beirut. Det säger Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib i en intervju med CNN.

ANNONS
|

I en intervju med CNN:s Christiane Amanpour säger Abdallah Bou Habib, den libanesiska regeringens utrikesminister, att den terrorklassade organisationen Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah hade sagt ja till ett framlagt förslag om 21 dagars vapenvila med Israel innan han dog.

– Han (Nasrallah) höll med, han höll med, säger Habib i intervjun.

Habib säger också att det var den libanesiska regeringens hållning, samt att det libanesiska parlamentets talman Nabih Berri konsulterat med Hizbollah om förslaget.

– Vi informerade amerikanarna och fransmännen om vad som hänt. Och de sa till oss att (Israels premiärminister) Benjamin Netanyahu också höll med om uttalandet som de båda presidenterna (Emmanuel Macron och Joe Biden) lade ut, fortsatte Habib.

ANNONS
Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib. Arkivbild.
Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib. Arkivbild. Bild: Evgenia Novozhenina

”De sa till oss”

Enligt CNN skulle en Vita huset-rådgivare, Amos Hochstein, kort därefter resa till Libanon för att förhandla om detaljerna kring vapenvilan.

– De sa till oss att Netanyahu höll med om detta och vi fick också medhåll från Hizbollah om det, och du vet vad som hände sen, sade Habib till Amanpour.

Händelsen utrikesministern pratar om, som inträffade fredagen den 27 september, var en israelisk attack mot ett Hizbollah-fäste i södra Beirut. Nasrallah befann sig i högkvarteret som låg under jord och dödades i attacken.

Bara dagen innan hade USA och Frankrike, med stöd av Australien, Kanada, EU, Tyskland, Italien, Japan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar, offentliggjort sin vädjan om vapenvila.

På frågan om huruvida USA nu för tiden har ett minskat inflytande över regionen svarade Habib att landet ”alltid var viktigt”.

– Jag tror inte vi har ett alternativ. Vi behöver USA:s hjälp. Vare sig vi får det eller ej, det vet vi inte än, men USA är väldigt viktigt, avgörande för att vapenvilan ska bli av.

LÄS MER:Experten: Rimligt att tro att Iran ligger bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn

LÄS MER:Experten om Irans attack mot Israel: Risk för eskalering

LÄS MER:Netanyahu: Vi är mitt i ett hårt krig

ANNONS