Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har redan överlevt ett mordförsök. Nu har säkerhetstjänsten avvärjt vad som verkar vara ett andra mordförsök.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har redan överlevt ett mordförsök. Nu har säkerhetstjänsten avvärjt vad som verkar vara ett andra mordförsök. Bild: Alex Brandon

Britt-Marie Mattsson: Hoten mot politikerna är en del av vardagen

Det är livsfarligt att vara presidentkandidat i USA. På kort tid har Donald Trump utsatts för ett mordförsök, och ett andra har avvärjts av Secret Service. Det finns anledning att tro att det även finns en allvarlig hotbild mot Kamala Harris.

ANNONS
|

Det var ren tur att Donald Trump undkom det första attentatet vid ett valmöte i juli. Han rörde på huvudet just när skytten avlossade sina skott och träffades i örat. Secret Service fick kritik för säkerheten kring presidentkandidaten. Säkerhetsvakter upptäckte vid det andra tillfället ett skjutvapen i ett staket som riktades mot den del av golfbanan i Palm Beach där Donald Trump spelade.

Tidigare presidenter har livslångt livvaktsskydd av Secret Service. Men i Donald Trumps fall är det speciellt eftersom han nu också är presidentkandidat. Säkerhetsskyddet är omfattande vid framträdanden men skall även finnas till hands vid det privata, som golfrundan som inte var offentliggjord på förhand.

ANNONS

Presidenter och presidentkandidater är väl medvetna om hoten som är en del av den politiska vardagen. Men samtidigt som skyddet skall finnas skall öppenheten värnas, särskilt under valkampanjer. Det innebär att varje framträdande måste vägas noggrant och särskilt under en upphetsad presidentvalskampanj som denna. Hotbilderna är inte heller de vanliga utan kan ha möjliga kopplingar även internationellt.

Flera presidenter har utsatts för attentat

Paralleller dras till det kaotiska valåret 1968 då den demokratiske presidentkandidaten Robert Kennedy sköts ihjäl just när han vunnit det sista primärvalet i Kalifornien och var på väg mot partiets nominering. Medborgarrättsledaren Martin Luther King sköts en kort tid innan. Kennedys bror, presidenten John F. Kennedy, mördades fem år tidigare, 1963. Hans resa till Dallas i Texas var en tidig inledning på hans återvalskampanj. Efter mordet avslöjades flera andra attentatsförsök, just efter valet 1960. När Kennedy var på besök hos sina föräldrar i Palm Beach stod en man beredd att skjuta honom då han kom ut för att åka till kyrkan. När Kennedys fru och dotter plötsligt skymde sikten försvann tillfället för skytten.

När George Wallace ställde upp i presidentvalet 1972 utsattes han för ett mordförsök, överlevde de svåra skadorna men blev rullstolsburen. Flera presidenter har också attackerats. Gerald Ford undkom två attentat utomhus med bara kort tids mellanrum 1975. Ronald Reagan sköts när han var på väg mot sin limousine efter ett tal på ett hotell i Washington. Reagan hade just tillträtt som president 1981 och skadades svårare än vad som först offentliggjordes. Efter attentatet inskränktes Reagans offentliga framträdanden och vid toppmöten utomlands gick han ofta genom tillfälligt monterade tunnlar för att hans exakta position inte skulle kunna upptäckas. Secret Service tar ofta kommandot över länders lokala poliser vid presidentbesök för att ha kontroll över säkerheten.

ANNONS

Det finns inga offentliga uppgifter om vilka presidenter som varit mest utsatta för hot och attentatsplaner, men Barack Obama tros vara den som haft flest allvarliga mordplaner riktade mot sig. Flera av Obamas framträdanden under valrörelsen 2008 ställdes in utan angiven orsak.

Inte bara presidenter lever med hot

Men det är inte bara presidenter och presidentkandidater som utsatts för mordförsök. I Arizona sköts kongressledamoten Gaby Giffords i huvudet 2011 när hon delade ut valmaterial utanför en affär. Hon överlevde men fick så svåra skador att hon inte kunde återgå till kongressarbetet.

Det finns även en oro över att ansvariga för val och volontärer, som räknar röster lokalt, skall utsättas för våldsdåd. Många har under senare år förföljts både fysiskt och på nätet och oron finns att många inte vågar delta i arbetet i år av rädsla för den personliga säkerheten.

President Joe Biden fördömer mordplanen mot Donald Trump i Palm Beach. Detsamma gör Kamala Harris. Hotbilden mot Harris uppges vara omfattande, men säkerhetstjänsten ger inga detaljer. Både Biden och Harris påpekar att våld inte har en plats i valrörelsen.

LÄS MER:Experter om Trump: Inget ökat stöd den här gången

LÄS MER:Ryan Routh, 58, pekas ut som misstänkt för nytt mordförsök på Donald Trump

LÄS MER:Donald Trumps 2024 – dubbla mordförsök och rättsprocesser

ANNONS