Skarpsynta internetanvändare har lagt märke till att det är
Skarpsynta internetanvändare har lagt märke till att det är Bild: Antonio Calanni

Ilska över italiensk reklamvideo – visade Slovenien

Det italienska turistministeriet har fått kritik efter att en av deras officiella videokampanjer, ämnad till att locka turister till Italien, i själva verket föreställer bilder på människor i Slovenien som dricker vin.

ANNONS
|

Den tre minuter långa videon har delats bland annat på det italienska turistministeriets officiella hemsida och på mediekanaler som Youtube, rapporterar Reuters. Drönarfilmat videomaterial som susar förbi italienska bergstoppar och längs med idylliska täta smågator blandas med klipp på kompisgäng som skrattar och dricker vin.

Men det är det sistnämnda som fått en del att rynka på näsan och hytta med näven.

Det är nämligen inte en italiensk uteservering som de fyra personerna sitter på. Det är inte ens ett italienskt vin som de dricker.

Några skarpsynta medborgare har tagit till sociala medier för att kommentera att det i själva verket är bilder på människor som dricker ett slovenskt vin i Slovenien som använts för den italienska reklamfilmen, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Visar vinregion i Slovenien

Enligt italienska Trieste Prima var det en regissör för en kreativ byrå i Italien, Massimiliano Milic, som först la märke till klippet. Han säger att han kände igen både klippet som ska ha filmats i Cotar-regionen i slovenska Gorjansko.

– Jag märkte detta eftersom jag bläddrade igenom bilderna i videon och såg människor jag känner. Jag kände också igen både uteserveringen och Cotar-etiketten, säger Massimiliano Milic.

– Ministeriet kunde hellre ha bett turistråden i varje region om deras officiella videor eller råmaterial. Det är absurt att ta arkivmaterial utan att verifiera dem tillräckligt.

Reklamfilmens kostnad: 102 miljoner

En del av videon visar även upp en datoriserad "influencer"-version av Venus, ett känt renässansmästerverk som avbildats av Sandro Botticelli.

I videon har Venus på sig moderna kläder medan hon äter pizza och visar upp några av Italiens främsta turistattraktioner som Colosseum i Rom och katedralen i Florens.

Det har också väckt kritik bland en del italienare. Bland annat har konsthistorikern Tomaso Montanari kallat reklamkampanjen för "grotesk" och ett "obscent" slöseri med pengar. Prislappen för reklamfilmen landade nämligen på nio miljoner euro, motsvarande nästan 102 miljoner svenska kronor.

Den italienska turistministern Daniela Santanche, från det regerande högerpartiet Italiens Brödrar, kallade kritiker av videon för "snobbar" och sa att skildringen av Venus som en influencer syftade till att locka unga människor.

ANNONS

LÄS MER:Här riskerar turister böter om de stannar för att ta selfies

LÄS MER:Rekordbeslag av kokain utanför Italiens kust

LÄS MER:Italien vill förbjuda labbodlat kött för att skydda sitt matarv

LÄS MER:Turist klädde av sig naken framför italiensk katedral

ANNONS