Britt-Marie Mattsson: Inget hindrar Trump från att fortsatt vara presidentkandidat

Det historiska beslutet kom snabbare än väntat. En enig jury dömde Donald Trump som skyldig på alla 34 åtalspunkter. Trump kallar hela rättegången och domslutet för en skam. Den 11 juli kommer straffpåföljden.

ANNONS
|

Donald Trump har tvingats sitta närmare sex veckor i rätten i New York, åtalad för bokföringsbrott. Han har anklagats för att ha betalt porrstjärnan Stormy Daniels omkring 1,3 miljoner kronor för att inte berätta om ett påstått sexuellt förhållande. Pengarna utbetalades via mellanhänder och togs från kampanjkontot för att inte direkt knytas till Trump. Det strider mot reglerna för kampanjfinansieringen.

Att de tolv jurymedlemmarna lyckades enas, bara knappt två dygn efter slutpläderingarna från försvaret och åklagaren, överraskade. Spekulationerna har gällt att de tolv inte skulle kunna enas och att det därför skulle bli en ”hung jury” och att målet därför måste tas om eller läggas ned. Alla tolv måste vara eniga för fällande dom.

ANNONS

Vilket straff som domaren kommer att utmäta är oklart. Den 11 juli faller domen. Det kan både handla om fängelse och böter.

Presidenter har benådningsrätt men det är oklart om han kan benåda sig själv.

Det är första gången i USA:s historia som en tidigare president har ställts inför rätta och dömts. Inget hindrar dock Donald Trump från att fortsatt vara presidentkandidat. Han kan också som dömd väljas och installeras som president. Presidenter har benådningsrätt men det är oklart om han kan benåda sig själv.

Trump kommer att överklaga domen och det är möjligt att ta ärendet vidare i flera olika led. Det finns även en möjlighet att föra fallet till USA:s högsta domstol, men det är HD som beslutar om det skall tas upp. Majoriteten av domarna i HD ses som konservativa och Trumpvänliga. HD har redan ett fall som väntar på bedömning. Det gäller om Trump skall vara omfattad av immunitet i samband med stormningen av Kapitolium, då han hetsade sina anhängare att förhindra att valresultatet godkändes av senaten.

Jurymedlemmarna i domstolen i New York kan välja att uttala sig eller att fortsätta den tystnad som de ålagts under processen. Det antas att de inte vill framträda offentligt av rädsla för att utsättas för förföljelse och trakasserier.

Donald Trump har under de lediga dagarna under rättegången haft en rad kampanjframträdanden. Flera av dem har väckt uppmärksamhet och vid ett av de senaste framträdde han med två svarta rapartister som väntar på rättegångar där de anklagas för anstiftan till mord. De anklagas också för att vara gängkriminella. Åklagare, polis och politiker i New York kritiserar kraftfullt Trumps beslut att ställa upp med artisterna. Men Trumps budskap till åhörarna var att svarta döms av rättsväsendet utan grund, på samma sätt som han själv. Trump försöker attrahera svarta och andra minoritetsgrupper att rösta på honom. Traditionellt röstar dessa grupper i högre grad på demokratiska kandidater.

ANNONS

Tidigare mätningar har inte visat en nedåtgående trend för Trump, som tvärtom ökat sitt väljarstöd under rättegången.

Hur väljarna reagerar på domen mot Trump är oklart. Tidigare mätningar har inte visat en nedåtgående trend för Trump, som tvärtom ökat sitt väljarstöd under rättegången. Men med en fällande dom kan det bli annorlunda.

Trumps lojala bas – som brukar kallas den kristna högern – tros inte bry sig om rättegången utan har samma uppfattning som Trump, att det handlar om en politisk dom mitt under valrörelsen. Men det finns även en stor grupp traditionella republikaner som tvekade att rösta på Trump redan innan domen föll. Till dem hör den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney som öppet vänt sig mot Trump. De tros inte rösta på Joe Biden men kan komma att låta bli att rösta överhuvudtaget. Det skulle ge Biden en viktig fördel.

Flera rättegångar väntar på Trump och det gäller framförallt målet där han anklagas för att försökt påverka valet i Georgia. Men den rättegången kan antagligen inte avslutas före valdagen den 5 november. Om Högsta Domstolen inte ger Trump immunitet kan han även åtalas för sin inblandning i stormningen av Kapitolium. Men det är inte heller troligt att den rättegången kan avslutas före valet.

Två överklaganden från Trump väntar dessutom på att avgöras. Trump har dömts för att ha övervärderat sina tillgångar för att få förmånliga lån och undervärderat samma tillgångar för att undkomma skatt. Han har även dömts för sexuella trakasserier av en kvinna och för att ha förtalat henne. Här handlar det om stora bötesbelopp som Trump kan få svårt att betala. Överklaganden skall avgöras inom de närmaste veckorna.

ANNONS

LÄS MER:Domen klar: Donald Trump skyldig på alla punkter

LÄS MER:Expert: Historisk dom mot Trump

LÄS MER:Bidens stab om Trump: Ingen står över lagen

ANNONS