Iranska fångutväxlingen kritiseras: ”Många är väldigt besvikna”

Regeringens besked om att livstidsdömde Hamid Noury utväxlas mot svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi väcker inte bara glädje – beslutet kritiseras nu också från flera håll.
– Det var en väldigt stor dag för oss när Noury dömdes, någon form av upprättelse. Tyvärr omintetgjordes det i dag, säger exiliraniern Sina Dashti.

ANNONS
|

Det var så sent som i december i fjol som Svea hovrätt fastslog Hamid Nourys inblandning i massavrättningen av politiska fångar i iranska fängelser 1988. Rätten dömde då den iranske medborgaren för grovt folkrättsbrott.

Ett knappt halvår efter hovrättsdomen kom beskedet från statsminister Ulf Kristersson (M): Hamid Noury lämnas ut till Iran i utbyte mot svenska Johan Floderus och Saeed Azizi, som varit fängslade av iranska regimen.

– Jag är självklart jätteglad för Johan och hans familj att han har blivit fri, han har inte gjort något. Men jag skulle vilja veta vilka krav den iranska regimen har ställt på den svenska regeringen. Vad har de gjort bakom kulisserna? säger Morteza Sadhegi, som förlorade två vänner under massavrättningarna.

ANNONS

Liknande fångväxlingar i andra EU-länder

Han menar att agerandet kan vara farligt – eftersom det i teorin legitimerar en diktatorisk regim.

– Mina vänner som avrättades kommer aldrig hem igen. Det är inte bara de två, det var fler än 30 000 människor som avrättades när Hamid Noury var fängelsevakt där. Hur ska man förklara det här för deras anhöriga? säger han och fortsätter:

– Om man döms till livstids fängelse i Sverige ska man sitta i fängelse, man ska inte skickas till en diktatorisk regim där man inte kommer att fängslas.

Det är första gången som Sverige genomför en fångutväxling av det här slaget, men bland annat Belgien, Storbritannien och USA har genomfört liknande utväxlingar.

– Man ska inte byta en mördare mot en oskyldig människa. Sverige borde istället sätta press på den iranska regimen så att de så fort som möjligt släpper oskyldiga, tillfångatagna människor. Om man inte gör det kommer det att bli värre, säger Morteza Sadhegi.

”Många besvikna”

Beskedet väcker starka känslor hos exiliranier – som bland annat menar att Sveriges regering spelar en diktatorisk regim rakt i händerna. Exiliraniern Sina Dashti kallar fångutbytet för eftergiftspolitik och menar att Väst saknar vilja och förmåga att stå emot iranska regimens utpressningspolitik.

– Det var en väldigt stor dag för oss när Noury dömdes, någon form av upprättelse. Tyvärr omintetgjordes det i dag. Många känner sig väldigt arga och framför allt väldigt besvikna, säger Sina Dashti som flydde från Iran till Sverige på 80-talet.

ANNONS

Han är inte förvånad över regeringens uttalande, men menar att fångutbytet sänder en signal till Iran om att deras taktik att ta gisslan för att sätta press fungerar, samt att det ger dem incitament att fortsätta.

– Jag känner oro både som svensk och iranier. Den person som utför mord på oliktänkande iranier i Sverige, eller hela i västvärlden, kan räkna med straffrihet, att man kommer att skickas med en biljett hem, säger Sina Dashti.

Kritiseras även av experter

Den tidigare utrikesministern och toppdiplomaten Jan Eliasson beskriver fångutväxlingen som glädjande, men menar att regeringen har ställts inför ett svårt rättsligt och moraliskt dilemma.

Flera experter som DN har varit i kontakt med kallar utbytet för bekymmersamt – eftersom det sänder en signal om att kidnappning av andras medborgare kan vara en lönsam verksamhet.

– Jag har en nioårig dotter som undrar hur en skurk som har dömts bara kan släppas från fängelset och gå därifrån, säger Sina Dashti.

LÄS MER:Jan Eliasson om fångutväxlingen: ”Inte skett tidigare”

LÄS MER:Floderus, Azizi och Noury – de ingår i historiska fångutbytet

LÄS MER:Johan Floderus på väg hem till Sverige

ANNONS