Iranska kvinnor utan hijab i Teheran. Nu förbereds en ny lag som kan medföra hårda straff för den som fortsatt bryter mot slöjtvånget.
Iranska kvinnor utan hijab i Teheran. Nu förbereds en ny lag som kan medföra hårda straff för den som fortsatt bryter mot slöjtvånget. Bild: Vahid Salemi

Iranska förslaget: Tio års fängelse utan hijab

Kvinnor som fortsätter bryta mot Irans slöjtvång kan komma att straffas med upp till tio års fängelse. En ny lag, som FN har beskrivit som ”könsapartheid”, väntar nu på godkännande.

ANNONS
|

Den 13 september 2022 greps den kurdiska kvinnan Mahsa Amini av sedlighetspolisen i Iran för att inte ha burit slöjan på ”rätt sätt”. Tre dagar senare var hon död. Ett år senare, efter landsomfattande protester mot regimen, förbereds ny en skärpning av den beryktade slöjlagen.

Om lagen godkänns kommer kvinnor som bryter mot slöjtvånget riskera fängelse i upp till tio år, vilket är jämförbart med straffen för allvarliga brott som mord eller knarksmuggling. Till och med affärer som betjänar kunder utan hijab riskerar att stängas.

– Det är löjligt att ens tänka på det, säger den iranske människorättsadvokaten Hossein Raeesi till The Guardian.

ANNONS

”Vad kommer härnäst?”

I lagen finns en rad bestraffningar för nakenhet, okyskhet, att inte bära hijab, dåligt klädval och oanständigt beteende beskrivna. Däribland 60 piskrapp, höga böter och fängelsestraff som påföljder.

– Med den nya lagen säger regeringen till oss kvinnor att vi kommer att fängslas upp till tio år om vi inte bör hijab. Vad kommer härnäst? Ett dödsstraff för att bryta mot den nya lagen? säger en anonym iransk journalist till The Guardian.

Expertgrupp: ”Könsapartheid”

Lagförslaget kommer efter att den iranska sedlighetspatrullen åter har börjat patrullera landets gator och ökar könssegregationen i universitet, sjukhus, parker och arbetsplatser, skriver den brittiska tidningen. Lagen ”kan beskrivas som könsapartheid” och är ett försök att ”förtrycka kvinnor och flickor till total underkastelse”, säger en grupp experter från FN:s människorättsråd.

Lagen granskas nu av Väktarrådet, som har en stark ställning i Iran. Dess uppgift är att se till att lagen ligger i linje med islamsk lag. När de har fattat ett beslut kan parlamentet klubba den nya lagen. Enligt organisationen Human Rights Activists i Iran kan lagen träda i kraft så snart som i oktober.

LÄS MER:Iran: Gripen svensk har begått brott i Iran

LÄS MER:Iran bekräftar att svenske Johan Floderus hålls fängslad

LÄS MER:USA får hem fem fångar i Iran – mot sex miljarder

ANNONS