Israel och Hizbollah i attacker – nödläge utlyst

Natten till söndag attackerade Israels militär Hizbollah-mål i södra Libanon, i vad som uppgetts vara ett försök att förekomma Hizbollahs attacker senare under natten. Minst tre personer ska ha dödats.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) följer utvecklingen i regionen mycket noga: "Det är av yttersta vikt att ytterligare eskalering undviks”, skriver han.

ANNONS

Israeliskt stridsflyg var tidigt på söndagsmorgonen i färd med att slå mot Hizbollah i Libanon. Medier i Libanon rapporterar om räder mot mål i södra delen av landet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat till möte i säkerhetskabinettet och IDF uppmanar alla boende i närheten av målen i Libanon att bege sig därifrån.

”IDF upptäckte att terrororganisationen Hizbollah förberedde sig för att avfyra raketer och missiler mot Israel och som svar på de hoten slår IDF mot terror i Libanon”, skriver IDF på Telegram.

Samtidigt hörs flyglarm i norra Israel, och Hizbollah uppger i ett uttalande att dess styrkor inlett en storskalig attack mot Israel, som hämnd för att Israel nyligen dödade en högt uppsatt Hizbollah-ledare.

ANNONS

Minst tre döda

I en ”första fas”, som Hizbollah kallar det, har 320 raketer avfyrats mot Israel. Enligt Hizbollah har fasen genomförts med ”total framgång”, rapporterar Al Jazeera.

Minst tre personer har dödats och två har skadats i de israeliska attackerna, uppger det libanesiska hälsoministeriet enligt New York Times. En person ska ha skadats lindrigt i samband med Hizbollahs attack, enligt Times of Israel.

Enligt BBC ska en militär talesperson ha sagt att några av gruppens mål var i centrala Israel, områden som hittills inte har berörts av attacker.

Libanons premiärminister Najib Mikati har kallat till krismöte under söndagsmorgonen för att diskutera de israeliska attackerna, enligt The Guardian.

Utlyser undantagstillstånd

Enligt The Guardian har Israels försvarsminister, Yoav Gallant, utlyst undantagstillstånd de kommande 48 timmarna. Undantagstillståndet innebär bland annat att IDF kan utfärda restriktioner för hur civilbefolkningen får röra sig. Till exempel kan man stänga offentliga platser och begränsa sammankomster.

Under mötet i säkerhetskabinetten på söndagsmorgonen säger premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel har förstört ”tusentals Hizbollah-raketer” under morgonen, skriver Times of Israel.

– Vi är fast beslutna att göra allt för att skydda vårt land, för att invånare i norra delar av landet ska kunna återvända till sina hem i säkerhet och för att följa en enkel regel: De som skadar oss – skadar vi”, säger Netanyahu enligt tidningen.

ANNONS

Nya israeliska raketattacker

Omvärldens oro för ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah – och i förlängningen Iran – har stigit sedan Gazakrigets start, inte minst sedan shiamilisens befälhavare Fuad Shukr och Hamasledaren Ismail Haniya dödats i Beirut respektive Teheran i slutet av juli. Sedan dess har Hizbollah och Iran hotat med vedergällning.

Egypten varnar på söndagsförmiddagen de inblandade parterna för att öppna en ny krigsfront i Libanon. Det uttryckte landets utrikesministerium i ett uttalande och uppmanade samtidigt till stabilitet i landet, rapporterar Jerusalem Post.

På söndagsförmiddagen rapporterar Al Jazeera att Israels militär ska ha sagt att de har genomfört ytterligare attacker mot Hizbollahs raketramper i södra Libanon. Det ska ha skett timmar efter att de tillkännagav den förebyggande attacken mot Hizbollah natten till söndag. Detta rapporterar även The Guardian.

Billström: ”Yttersta vikt att ytterligare eskalering undviks”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar via pressekreterare nattens och morgonens händelser i mejl till GP.

”Vi följer utvecklingen mycket noga. Det är av yttersta vikt att ytterligare eskalering undviks”, skriver han.

Israels president, Isaac Herzog, skriver på X att den israeliska arméns attacker mot Hizbollah i morse inleddes på grund av Israels ”rätt och plikt att försvara sig själv och sina medborgare”.

ANNONS

Houthi-rebeller och Hamas hyllar Hizbollahs attacker

Jemens Iranstödda Houthi-rebeller hyllar söndagens attacker från Hizbollah mot Israel och förnyar enligt The Guardian samtidigt hoten om att inleda egna angrepp mot Israel, som svar på de israeliska attacker mot en hamn i Jemen.

”Vi gratulerar Hizbollah och dess generalsekreterare till den stora och modiga attack som motståndet genomförde i morse mot den israeliska fienden”, ska houthierna ha sagt i ett uttalande.

Hamas gratulerar även Hizbollah efter attackerna mot Israel, enligt Sky News.

”Vi hyllar och gratulerar det kvalitativa och stora svaret som utfördes av Hizbollah under morgonen mot flera viktiga och strategiska mål djupt inne i den sionistiska enheten, till svar på mordet av den stora jihadistledaren Sayyed Fuad Shukr och för dess brott och pågående aggression i Gazaremsan och i Libanon”, skriver de i ett uttalande enligt nyhetskanalen.

Libanons premiärminister Najib Mikati har hållit ett krismöte med ministrar för att diskutera situationen i landets södra del, rapporterar den statligt drivna National News Agency, skriver BBC.

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens. Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982.

Inspirerade av den islamiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

I Libanon fungerar Hizbollah som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll i politik och samhällsliv.

LÄS MER:Så ser de militära styrkeförhållandena i Mellanöstern ut

ANNONS