Så ser de militära styrkeförhållandena i Mellanöstern ut

Världen håller andan i väntan på Irans svar på Israels attack. Men hur ser styrkeförhållandena i Mellanöstern ut?
Anders Ekholm, överstelöjtnanten och doktorand vid Försvarshögskolan, reder ut och förklarar hur ett krig skulle kunna se ut: Men kommer samtidigt med en överraskande profetia:
– Det jag väntar på är att Israel slår till först.

ANNONS
|

Det var på torsdagen en vecka sedan Irans andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei beordrade en direkt attack mot Israel, som svar på mordet på Hamasledaren Ismail Haniya dagen före.

Det fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att meddela att landet är förberett på alla scenarier och kommer möta de hot som kommer med ”enighet och handlingskraft”.

Sedan dess har världen väntat.

Hur, var och när tas nästa steg i konflikten i Mellanöstern? Och hur ser de militära styrkeförhållandena mellan de inblandade parterna ut?

Anders Ekholm beskriver de militära krafterna

Anders Ekholm är överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan och har en god bild av de olika aktörernas militära förmågor, som får betydelse vid en eventuell eskalation av konflikten i området.

ANNONS

– På pappret finns det flera parter som är ganska starka. Iran är väldigt starka. Det räcker med att man går in på en enkel Wikipedia-sida för att se, säger Anders Ekholm.

Parter i konflikten i Mellanöstern

I det Iranstödda lägret finns Hizbollah i Libanon, Irak och Syrien, Jemen, Hamas och Turkiet. Övriga huvudaktörer i konflikten är Egypten, Jordanien, Ryssland och USA.

Källa: GP

LÄS MER:Detta handlar konflikten i Mellanöstern om

Enkelt uttryckt ser han två scenarier framför sig.

– Antingen blir det ett spektakulärt skådespel som i april, som ger en bild av något djävulskt stort. Det kräver ingen högre nivå av list, säger doktoranden och fortsätter:

– Det andra är att man verkligen är ute efter att skada. Då kommer man göra på annat sätt, som när två boxare ska mötas. Då tittar man på tidigare matcher och försöker lära sig av dem.

Vilket scenario som är mest troligt är enligt överstelöjtnanten för närvarande svårt att ha en uppfattning om.

Vilken typ av krig blir det mellan Israel och Iran?

En annan fråga är om eventuellt kommande strider äger rum på marken eller i luften, och vad det i så fall får för betydelse för utgången. Här har Anders Ekholm en teori.

– Jag tror att fjärrstridsmedlen är helt avgörande, både för Iran när de säger att de ska utmäta sitt straff på Israel, och för Israel, säger doktoranden.

Anders Ekholm är överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan.
Anders Ekholm är överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan. Bild: Anders G Warne

Anders Ekholm utvecklar:

– Det finns ingen armé i närheten som rimligen kan mäta sig med IDF (Israels försvarsmakt, reds anm) när vi talar om markstridsförmåga.

ANNONS

Även om Hizbollah, som står på Irans sida, har betydande fjärrstridskrafter.

– När det gäller fjärrstridsmedel på avstånd finns det en väldigt omfattande arsenal hos Hizbollah i Libanon; inte bara begränsat till drönare och kortdistansrobotar, utan uppskattningsvis även ett antal tusen långdistansprecisionsvapen, som man fruktar från den israeliska sidan, säger Anders Ekholm.

Israels oro – fullt ut koordinerade motattacker

Han säger att det i början av kriget hävdades att Hizbollah hade 150 000 stridsspetsar av varierade storlekar från de mindre som används för att skjuta över samhällen i norra Israel, till de grövre varianterna.

Trots Israels goda fjärrstridsförmåga finns en möjlig svårighet. Det är om de Iranledda styrkorna bestämmer sig för att fullt ut koordinera sina eventuella attacker.

– Då kommer det bli en tuff utmaning för israelerna. Framför allt om det sker samtidigt som man skjuter rejält från Libanon, Jemen, Syrien och Irak, säger Anders Ekholm.

Där blir Israels försvarsförmåga avgörande.

Sex lager i Israels försvarssystem

Enligt Anders Ekholm på Försvarshögskolan har Israel ett försvarssystem med sex lager. Först en sofistikerad förvarning, sedan tre lager av luftvärnssystem och därefter sina ”riktiga kompisar”.

”En koalition som oavsett hur vassa ord de har använt ställer upp när det skorpar till sig”, säger Anders Ekholm.

Det sjätte lagret är enligt överstelöjtnanten det absolut viktigaste.

”Befolkningen är tränad och van vid det här, när alarmet går mitt i natten. Det är det absolut viktigaste. Det finns en förberedelse och skyddsrum i varje hem”, säger han.

Överstelöjtnanten: De framstår som ett rövarband

Irans militära förmåga att använda sina betydande styrkor påverkas av det stora avståndet till Israel. Det är enligt Anders Ekholm på Försvarshögskolan inte rimligt att landet ska frakta markstyrkor och materiel till Israel. Därför handlar det enligt honom mer om vad allierade parter i närheten har för resurser.

– Hizbollah är ju en av världens starkaste sub-statliga aktörer. Till skillnad mot andra sådana här proxy-aktörer, som till exempel Huthierna i Jemen – som mer framstår som ett rövarband – så är Hizbollah synnerligen välorganiserat, säger Anders Ekholm.

ANNONS

Ända sedan Libanonkriget 2006 är Hizbollah den enskilda fiende som Israel har fruktat mest.

– Hizbollah har mig veterligen inga stridsfordon och sådana saker, men en vältränad styrka, som sannolikt i någon mån skulle kunna infiltrera och ställa till elände på marken, åtminstone i norra Israel, säger doktoranden på Försvarshögskolan.

Där kan kriget i Mellanöstern utspela sig

Mot bakgrund av tidigare krig i regionen har Israel förberett sig för att strida på flera fronter samtidigt, säger Anders Ekholm. Det gör att Israels armé fortfarande består av en betydande mängd stridsvagnar och stridsfordon.

Han har också analyserat vilken den rimligaste stridsskådeplatsen är.

– Skulle det vara strid på marken är det i så fall södra Libanon och delar av Syrien som gränsar till Golanhöjderna som är mest aktuellt, säger han.

I sammanhanget lyfter överstelöjtnanten förhållandena i södra Libanon.

– Det finns hejdlöst mycket tunnlar och befästningar i södra Libanon, säger Anders Ekholm.

Angående hur olika aktörer i området kan förväntas agera vid en eskalerad konflikt lyfter militärexperten Turkiets president Tayyip Erdogans uttalande om att Turkiet kommer skicka trupp ”om Israel går in i Libanon”.

– Frågan är vart han ska skicka den? säger Anders Ekholm.

Militärexperten: Israel kan slå till först

Överstelöjtnanten konstaterar avslutningsvis att Israel är ett tämligen sårbart land som står och faller med några få kritiska sårbarheter.

ANNONS

– Lyckas du ge dig på dem samtidigt kan du få till en kollaps, säger han.

Därför är doktorandens fortsatta förutsägelse annorlunda än de gängse.

– Det jag väntar på är snarare att Israel inte kommer att vänta, utan slå till först. Det ligger i deras doktrin. Så fort man har tillräckligt med signaler agerar man förebyggande.

Han motiverar sin förutsägelse ytterligare.

– Det som tyder på att det blir så, är att det är ett väldigt inpräntat israeliskt ”mind set”, eftersom de inte har något djup i sin geografi. Det kallas för ”preemptive strike” och diskuteras flitigt i israelisk media.

”Preemptive strike”

”Preemptive strike” hänvisar till en överraskningsattack som inleds med den uttalade avsikten att motverka en förväntad fiendeoffensiv.

Källa: Wikipedia.

”Finns utrymme för en väldigt otäck utveckling”

Enligt Anders Ekholm finns det ytterligare ett antal aspekter att ta hänsyn till när stridsförmågor och militärstrategier ska analyseras i området.

– Ska vi vända på alla kort och även se på Egypten och Jordanien finns det utrymme för en väldigt otäck händelseutveckling. Samtidigt har jag väldigt svårt att se att de skulle släppa sina tidigare överenskommelser och ge sig på sin tidigare ärkefiende, säger han.

LÄS MER:Detta handlar konflikten i Mellanöstern om

LÄS MER:Mordet en chock för Irans ledning

LÄS MER:2024 blir avgörande för Europa och världen

ANNONS