Italiensk polis utreder dråp efter lyxbåtsolyckan

Italienska åklagare har inlett en förundersökning om dråp efter förlisningen av lyxjakten Bayesian vid Sicilien. Det meddelades vid en pressträff på lördagen. Under den framkom även en trolig förklaring till hur olyckan inträffade.

ANNONS
|

Det var i måndags som fartyget sjönk utanför Sicilien i Medelhavet.

Vid en presskonferens på lördagen förklarade Bentivoglio Fiandra, chef för Palermos brandkår och del av dykarnas räddningsteam, att båten sjönk med aktern först och sedan rullade upp på sin högra sida.

Som en följd av det sökte offren skydd på vänster sida av båten, där de sista luftfickorna fanns kvar när fartyget höll på att sjunka, men förgäves.

Den biträdande åklagaren Raffaele Cammarano sa under presskonferensen att det är osannolikt att olyckan orsakats av en havstromb, som det tidigare har talats om, och att det i stället ska ha röra sig om en fallvind; en kraftig vind som kommer från ett åskväder och när den träffar marken sprider sig snabbt och oförutsägbart.

ANNONS

Åklagare: Kan ha sovit vid olyckstillfället

Denna teori bekräftas även av det italienska flygvapnet, rapporterar BBC.

Åklagare Cammarano förklarade vid presskonferensen och att skälet till att nästan hela besättningen, men inte passagerarna, lyckades ta sig i säkerhet har att göra med att passagerarna vid olyckstillfället sannolikt har sovit.

Chefsåklagaren Ambrogio Cartosio bekräftade vid lördagens presskonferens att den sista saknade personen efter måndagens olycka, dottern till den tidigare bekräftat avlidne tech-miljardären Mike Lynch, också har hittats död.

Sju personer omkom till följd av olyckan.

LÄS MER:Lyxbåtstillverkare: De dog som djur i bur

LÄS MER:It-männen från miljardhärvan dog samma dag

LÄS MER:Miljardär försvann i båtolycka – exkompanjon ihjälkörd

ANNONS