Segelbåten Bayesian sjönk utanför Porticello, nära Palermo, på måndagen när en havstromb slog till.
Segelbåten Bayesian sjönk utanför Porticello, nära Palermo, på måndagen när en havstromb slog till. Bild: Perini Navi Press Office Handout

Miljardär försvann i båtolycka – exkompanjon ihjälkörd

Miljardären Mike Lynch och ytterligare fem personer är fortfarande försvunna sedan segelbåten de reste i sjönk utanför Sicilien på måndagen. Dagen innan blev hans tidigare partner Stephen Chamberlain påkörd. Han dog senare av sina skador.
Båda hade blivit åtalade för miljonbedrägeri för försäljningen av deras techbolag, men friades från alla punkter i år.

ANNONS
|

Mike Lynch var en av de 22 personer som reste ombord på lyxbåten Bayasian på måndagen när en havstromb fick det över 50 meter långa skeppet att sjunka. Klockan hade ännu inte slagit 05 på morgonen.

Trots de svåra omständigheterna till havs kunde 15 personer räddas, bland dem en ettårig flicka. En person påträffades död i vattnet.

På tisdagen fortsätter sökningsarbetet för att hitta de sex personer som fortfarande saknas. Två av dem är techmiljardären Mike Lynch och hans 18-åriga dotter.

Lynch blev kallad för ”Storbritanniens Bill Gates” när han 2011 sålde sitt mjukvaruföretag Autonomy till Hewlett-Packard för över 11 miljarder dollar. HP anklagade senare Lynch för att ha mörkat företagets riktiga siffror.

ANNONS

Fallet slutade i domstol och både Lynch och Stephen Chamberlain, en av de ansvariga för Autonomys finansavdelning, åtalades för bedrägeri. I juni friades de på alla femton åtalspunkter i en amerikansk domstol.

Men under söndagen blev Chamberlain påkörd av en bil när han var ute på en joggingrunda i Cambridgeshire, i sydöstra England.

Han fördes till sjukhus med helikopter men hans advokat meddelade på måndagen att hans liv inte gick att rädda, rapporterar The Guardian.

Lynchs advokat och banktopp saknas

"Han var en modig man med enastående integritet, och vi saknar honom djupt. Han kämpade framgångsrikt för att rentvå sitt goda namn, som lever vidare genom hans underbara familj", skriver advokaten.

Samma dag som beskedet om Chamberlains död kom, uppgav internationella medier att hans tidigare chef Mike Lynch var försvunnen i båtolyckan i Porticello, nära Palermo.

Där reste även advokaten Chris Morvillo och hans fru. Morvillo har tagit sig an flera korruptionsfall och försvarade Mike Lynch under bedrägerirättegången, skriver BBC.

Ombord på Bayesian fanns även Jonathan Bloomer, styrelseordförande för investmentbanken Morgan Stanley International. Även han saknas efter olyckan.

LÄS MER:Intensiv sökinsats efter saknade från kapsejsade lyxyachten

LÄS MER:Miljardär vill åka ubåt till Titanic

LÄS MER:Arthur reste i ubåten till Titanic – med de saknade personerna

ANNONS