Japan: ”Vi har vunnit kriget mot disketten”

Det krävdes tre års arbete, men nu har Japan lyckats ta bort alla de regler som krävde att dokument i myndighetsärenden skickades in på diskett.
– Vi har vunnit kriget, säger it-minister Taro Kono.

ANNONS
|

2021 förklarade Japan krig. Men inte mot något land utan mot disketten.

Då krävdes det fortfarande att ansökningar och underlag till tusentals myndighetsärenden skickades in via diskett. Eller möjligtvis cd-rom, minidisk och andra gammaldags tekniker.

Nu, 2024, har Japans it-minister Taro Kono utropat seger, det rapporterar Reuters. Nu har man gjort sig av med alla de 1 034 regler som krävde att disketten fortsatte användes inom den japanska byråkratin.

– Vi har vunnit kriget mot disketten, sa Taro Kono under onsdagen till Reuters.

Då hade Sony, som var den sista tillverkaren av disketter, inte tillverkat dem på 13 år.

ANNONS

Gav upp kriget mot faxen

Taro Kono blev it-minister i samband med att Japan skapade en digital myndighet för att uppdatera den teknologi som används inom byråkratin. Han har även försökt få Japan att överge faxen, men då till mindre framgång.

Enligt BBC är det många företag i Japan som fortfarande föredrar fax framför e-mejl. När regeringen försökte sätta in insatser för att fasa ut faxen fick de avbrytas på grund av negativ respons.

Japan har även officiella dokument som kräver signering genom snidade personliga stämplar som kallas hanko. Detta trots aktiva försök att fasa ut dem.

LÄS MER:Många fler dödsfall utreds i japansk rishärva

LÄS MER:Ovanligt husdjur har blivit en plåga i Tokyo

LÄS MER:Japan sätter upp fler stängsel mot Fuji-foton

ANNONS