Flera japaner ångrade att de valde en tvättbjörn som husdjur och övergav dem.
Flera japaner ångrade att de valde en tvättbjörn som husdjur och övergav dem. Bild: Patrick Pleul

Ovanligt husdjur har blivit en plåga i Tokyo

En gång var tvättbjörnar ett älskat, om även udda, husdjur för många japaner. Men med tiden har de blivit en huvudvärk för myndigheterna och bönderna i Tokyo. Nu finns jourtelefoner som Tokyoborna kan ringa till för att rapportera när de ser en tvättbjörn i närheten.

ANNONS
|

I stället för en hund eller en katt började många japaner skaffa en tvättbjörn som husdjur på 1970-talet. Anledningen till det ovanliga valet verkar vara ”Rascal The Racoon”, en animerad tv-serie från samma tid som handlar om en pojke som blir kompis med en tvättbjörn.

Men snart började dessa husdjursägare inse att en verklig tvättbjörn har lite att göra med det lite busiga djuret de hade sett på sina tv-skärmar.

Många tvättbjörnar blev övergivna. Andra rymde.

Tvättbjörnen är en halvbjörn som finns i Central- och Nordamerika, men som i Japan klassas som en invasiv art. Myndigheterna i landet uppger att antalet tvättbjörnar som fångas i Tokyo har femdubblats på tio år, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Fällor går sönder

Tvättbjörnarna skapar problem särskilt i västra Tokyo, där flera bönder har fått sina skördar förstörda.

För att kunna komma åt tvättbjörnarna erbjuds fällor och även en jourtelefon dit man kan tipsa när man ser ett djur. Om dessa metoder är effektiva är dock en annan fråga.

– Våra fällor går sönder ibland, eftersom tvättbjörnar är desperata för att överleva. Endast en bråkdel av dem fångas faktiskt, säger han till The Mainichi.

En annan källa till oro för myndigheterna är att det finns rapporter om att tvättbjörnar äter Tokyo-salamandrar, en art som klassas som sårbar.

LÄS MER:New York kan bekämpa råttor med preventivmedel

LÄS MER:Här är årets roligaste husdjursbilder

LÄS MER:Invasiv alg sprider sig på Costa del Sol

ANNONS