Britt-Marie Mattsson: Joe Biden står fast – kanske kan han få råd av Netanyahu?

Joe Biden hörsammar fortfarande inte kraven på att han ska stiga åt sidan. Istället meddelade han under helgen att han återupptar kampanjen. På tisdag tar han emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som är en politisk överlevare utan motstycke.

ANNONS
|

Biden diagnosticerades med covid i förra veckan och har tillbringat tiden sedan dess i isolering i sitt weekendhus i Delaware. När bilderna kablades ut på Biden sedan han fått ställa in ett valmöte– försiktigt gående ned för flygplanstrappan till Air Force One i kvällsmörkret – tilltog kritiken. Uppgifter spreds om att Biden var på väg att ge upp och att han skulle vara borta som presidentkandidat på lördagen eller söndagen.

Men under helgen har inget besked från Biden kommit om att han lämnar. I stället meddelade han att han fortsätter kampanjen direkt efter att han tagit emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset på tisdag. På onsdag håller Netanyahu tal inför kongressen, som återsamlats efter ett kort uppehåll.

ANNONS

Ännu har bara runt en fjärdedel av de demokratiska ledamöterna i representanthuset trätt fram och krävt att Biden drar sig ur och lämnar över till någon annan. I senaten är det bara ett litet fåtal som öppet argumenterat mot Biden.

Tyst från toppdemokrater

Och när den förra demokratiska talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, på lördagen talade vid en demokratisk penninginsamling i North Carolina var det enighet som var hennes tema och hon nämnde ingenting om att det är dags för Biden att ge upp. Pelosi har nämnts som den starkaste kraften för att samla kritikerna för att få Biden att förstå att tiden är ute.

Även Bidens förre parhäst Barack Obama, som påstås vara den hemlige strategen bakom försöken att få Biden att lämna, citeras inte längre som en källa till avgångskraven.

Bill Clinton, som varit med vid en rad omskrivna möten med Biden, har hela tiden hållit sig utanför diskussionen om Bidens framtid som presidentkandidat.

Clinton har personlig erfarenhet av att utsättas för omfattande krav på avgång och även riksrätt. Det skedde i samband med Lewinskyaffären, men Clinton red ut stormen genom att inte vara mottaglig för avgångsargument och röstades inte heller bort vid riksrätten som följde.

Joe Biden har tidigare antytt att han agerade helt fel när han kände sig pressad att hoppa av som presidentkandidat inför valet 1988, sedan han anklagats för ett ha plagierat några rader i ett tal från en brittisk politiker.

ANNONS

Ifrågasatt premiärminister gästar

Om den egna gamla erfarenheten och Clintons sätt att hantera sin kris nu spelar in är oklart. Men det är tydligt att Biden hittills inte varit mottaglig för de synpunkter som framförts internt inom hans eget parti.

Watergateavslöjaren Carl Bernstein säger att Joe Biden snarare känner sig förrådd och sviken av personer, som han stöttat, och som nu vänder sig mot honom utan att öppet våga stå för att de sticker kniven i ryggen på honom.

När Benjamin Netanyahu under måndagen anländer till Washington är det inte exakt känt vilket budskap han har med sig. Kriget i Gaza har pågått i över nio månader och Biden och hans utrikesminister Anthony Blinken deltar aktivt i de medlingsförsök som pågår. Biden har på senare tid vid upprepade tillfällen sagt att kriget måste få ett slut och att varken Israel eller Hamas ska få styra landremsan. Netanyahu, som klarat allvarliga kriser under årtionden i politiken, har hittills också undkommit kraven på att han ska avgå som premiärminister under Gazakriget.

Men kritiken mot Joe Biden för hans uppställning för Israel har varit intensiv, inte minst från vänsterflanken i det demokratiska partiet. Kriget i Gaza har ansetts som en orsak till Bidens svaga opinionssiffror.

Benjamin Netanyahu ska tala inför kongressen och flera demokratiska Israelkritiska kongressledamöter väntas protestera genom att inte närvara.

ANNONS

Trumps evighetstal

Och samtidigt, som Joe Biden sköter sina plikter som president och meddelar att han återupptar sin valrörelse, kampanjar Donald Trump tillsammans med sin vicepresidentkandidat J.D. Vance. Trumps namn har fått sällskap av Vances på flygplanskroppen.

När de båda framträdde i Michigan på lördagen höll Trump, med ett plåster som ersatt bandaget på höger öra, ett evighetslångt nästan två timmars tal där han återkom till mordförsöket, som han vid konventet lovade att aldrig mer tala om. Han vecklade in sig i olika resonemang som inte höll ihop och följde bara tillfälligt det skrivna manuset. Vid konventet talade han i rekordlånga en och en halv timma, också med utvikningar, felaktigheter och oavslutade meningar.

Donald Trump har å sin sida hållit ett långt långt tal som stundtals var osammanhängande.
Donald Trump har å sin sida hållit ett långt långt tal som stundtals var osammanhängande. Bild: Evan Vucci

På en punkt tog Trump dock avstånd från demokraternas huvudnummer i kritiken av både honom själv och J.D.Vance. Han påstod att Project 2025 – som skrivits ihop av tankesmedjan Heritage Foundation och som är en handbok för en fullständig förändring av departementen och och den federala administrationen – inte har ett dugg med honom att göra och hävdade:

– Jag vet inte vad i helvete det handlar om.

LÄS MER:Många demokrater tror Kamala Harris är chanslös

LÄS MER:Vad sysslar demokraterna med?

LÄS MER:Hur dramat än slutar för Biden är skadan redan skedd

ANNONS