Giorgia Meloni har själv sagt att hon är 158 centimeter lång.
Giorgia Meloni har själv sagt att hon är 158 centimeter lång. Bild: Andrew Medichini

Journalist döms efter längdhån mot Giorgia Meloni

Italiens premiärminister Giorgia Meloni ska få nästan 60 000 kronor i skadestånd efter att en journalist förolämpat henne. Enligt domstolen var det ärekränkande när journalisten påstod att Meloni var 1,20 meter lång.

ANNONS
|

Det hela började i oktober 2021 när en kvinnlig frilansjournalist publicerade en bild där ett fotografi på Benito Mussolini hade redigerats in på en bokhylla bakom Giorgia Meloni. I inlägget hade hon skrivit ”Bakom henne finns hennes favorit att efterlikna”, som en hänvisning till den fascistiska ledaren.

Giorgia Meloni publicerade bilden och skrev att bilden var falsk. Hon kallar inlägget kallar den för ”en föraktlig bluff” och anklagar journalisten för att vara vänstervinklad.

Det ledde till att journalisten svarade och sa att hon inte visste att bilden var redigerad och att hon därför tagit bort inlägget. Hon kallade även Meloni för en ”donnata”, en liten kvinna.

ANNONS

”Du skrämmer inte mig, Giorgia Meloni. Du är trots allt bara 1,2 meter lång. Jag kan inte ens se dig”, skrev hon i ytterligare ett inlägg.

Var ärekränkande – ska betala 60 000 kronor

Nu har en domstol i Milano slagit fast att de två sista replikerna i bråket bröt mot lagen, det rapporterar den italienska tidningen La Repubblica. Under onsdagen dömdes journalisten till att betala 5 000 euro, nästan 60 000 kronor, i skadestånd till Meloni. Domstolen slog fast att kommentarerna var ärekränkande och ”body-shaming”, vilket kan översättas till att kroppsskämma och är ett uttryck som oftast används för kommentarer om vikt.

Inlägget med den redigerade bilden ansågs dock inte vara ett brott.

Giorgia Melonis advokater har sagt att hon troligtvis kommer att donera pengarna.

Italien kritiseras för bristande pressfrihet

2021 var Giorgia Meloni partiledare för det nationalkonservativa högerpartiet Italiens bröder som då satt i opposition. Paritet och Giorgia Meloni har av journalister, akademiker och aktivister klassats som högerextrema och har anklagats för att de närmar sig fascism.

Efter valet 2022 blev Giorgia Meloni premiärminister i Italien.

Italien har enligt Politico fått kritik från Reportrar utan gränser för just att många stämmer journalister, och Europeiska kommissionen har sagt att de håller koll på Italiens negativa utveckling när det kommer till landets pressfrihet.

ANNONS

Enligt The International Federation of Journalists, IFJ, har situationen blivit värre sedan Meloni kom till makten.

Enligt australiensiska ABC har hon även tidigare stämt författaren Roberto Saviano, känd för sin bok ”Gomorra” om Camorran i Neapel, för att han förolämpade henne i TV. Han dömdes till att betala 1 000 euro, cirka 12 000 kronor, i skadestånd.

LÄS MER:Meloni bryter tystnad om fascistiska utspel

LÄS MER:Extremhögern räknar med inflytande efter valet

LÄS MER:Indier befriade från slavliknande jobb i Italien

ANNONS