Kamp mot klockan i sökandet efter Titanicubåt

Amerikanska och kanadensiska räddningsarbetare söker febrilt efter den turistubåt som försvann under måndagen vid Titanics vrak. Men tiden är knapp. Syret räcker bara i uppskattningsvis fyra dagar, och sökområdet är omfattande.

ANNONS
|

Cirka en timme och 45 minuter efter att ubåten hade dykt ner i djupet med sikte på Titanics vrak så bröts kontakten. Ombord fanns fem personer som hade betalat dyrt för att få en unik titt på det historiska vraket, däribland den brittiske miljardären Hamish Harding.

Vad som hänt är oklart. Däremot är det ingen tvekan om att man snabbt måste hitta ubåten om det ska finnas någon möjlighet att rädda de fem passagerarnas liv. Under natten fortsatte räddningsoperationen som inleddes på måndagen.

– Just nu är vårt fokus att få så mycket kapacitet till området som vi kan, sa konteramiral John Mauger vid USA:s kustbevakning, vid en presskonferens, rapporterar BBC.

ANNONS

Omfattande operation

Räddningsoperationen, som utgår från Boston, USA, är omfattande. Statliga myndigheter, amerikanska och kanadensiska flottan, samt kommersiella dykningsföretag är alla inblandade. Militärflyg, en ubåt och sonarbojar har hittills använts i sökandet efter ubåten.

Konteramiral John Mauger vid USA:s kustbevakning håller presskonferens.
Konteramiral John Mauger vid USA:s kustbevakning håller presskonferens. Bild: Steven Senne

Under måndagseftermiddagen uppskattades det att ubåten har tillräckligt med syre för fyra dagar. Det är oklart om den fortfarande är under vattenytan, eller om den har stigit upp utan att kunna kommunicera. En möjlighet är att ubåten lyckats få ökad bärkraft genom att släppa en tyngd, så kallad ”drop weight”, och på så sätt kunnat stiga till vattenytan.

– Om det handlar om någon typ av ström- eller kommunikationsfel så kan det ha hänt. I så fall skulle ubåten nu guppa omkring på ytan och vänta på att bli hittad, säger Alistair Greig, expert på ubåtar och professor vid University College i London, till The Guardian.

Söker under och över ytan

Men osäkerheten gör att räddningsarbetarna måste söka både över och under vattenytan. Skulle ubåten ha sjunkit till botten är alternativen för räddningsteamen betydligt mer begränsade.

Titanics vrak ligger på 3 800 meters djup. Ubåten ska, enligt Oceangate Expeditions hemsida, klara djup på omkring 3 990 meter. Enligt Alistair Greig finns det få ubåtar som kan ta sig djupare än 200 meter, och farkoster som är byggda för räddningsoperationer kan inte ta sig ner till så stora djup som där Titanic ligger.

ANNONS

Att området ligger avlägset försvårar också operationen, enligt konteramiral John Mauger. Dessutom är det svårt att se, då ljuset snabbt försvinner under ytan.

Den försvunna ubåten tillhör företaget Oceangate Expeditions. CBS-journalisten David Pogue reste med företagets ubåt Titan till Titanicvraket förra året, och berättar för BBC att det inte är möjligt att ta sig ut från ubåten, då den är förseglad av bultar som satts på från utsidan.

Priset för en åtta dagars resa, inklusive dyk till Titanics vrak, är 250 000 dollar, omkring 2,7 miljoner kronor. Det marknadsförs av företaget som ”en chans att ta ett steg utanför vardagslivet och upptäcka något verkligt extraordinärt”, skriver BBC.

Titanic

Det var år 1912, under sin jungfrufärd från Southampton till New York, som det massiva fartyget Titanic kolliderade med ett isberg, vilket ledde till att det sjönk. Över 1 500 av de 2 200 passagerarna ombord omkom.

Det dröjde över 70 år innan vraket av Titanic lokaliserades, men i dag har det blivit en plats som även turister kan besöka.

LÄS MER:Stort sökpådrag efter att ubåt försvunnit vid Titanic

ANNONS