Den kanadensiska regeringen har beslutat att det inte längre kommer vara tillåtet att utföra djurförsök för att testa kosmetiska produkter
Den kanadensiska regeringen har beslutat att det inte längre kommer vara tillåtet att utföra djurförsök för att testa kosmetiska produkter Bild: ROBERT F. BUKATY

Kanada förbjuder djurförsök för kosmetiska produkter

Kanada har officiellt anslutit sig till skaran länder som förbjuder testning av kosmetiska produkter på djur.

ANNONS
|

Den kanadensiska regeringen meddelade i ett pressmeddelande på tisdagen att det inte längre kommer vara tillåtet att utföra djurförsök för att testa kosmetiska produkter, rapporterar CNN.

Det kommer inte heller vara tillåtet att sälja produkter som förlitar sig på djurförsöksdata.

– Att skydda djur, både nu och i framtiden, är något som många kanadensare har efterlyst, och något som vi alla kan fira, säger den kanadensiska hälsoministern Jean-Yves Duclos i pressuttalandet enligt CNN.

– Vi är stolta över att gå vidare med den här åtgärden och att kunna försäkra kanadensare att produkterna de köper är fria från grymhet. Vi kommer att fortsätta arbeta med experter och internationella partners för att utforska säkra och grymhetsfria alternativ så att inga fler djur lider eller dör på grund av kosmetiska tester.

ANNONS

Fler länder förbjuder kosmetiska djurförsök

Historiskt sett har kosmetiska tester inneburit att djur fått konsumera eller andas in vissa kemikalier, eller få kemikalierna applicerade på hud eller ögon, enligt Humane Society Internationals Animal-Free Safety Assessment Collaboration.

Det har gjorts för att kunna bedöma hur giftig eller ”toxisk” en kosmetisk produkt är, och är en metod som har kritiserats av djurrättsgrupper och kallats för djurplågeri.

Förutom att vara ”onödigt grymma” anses djurförsök vara mindre effektiva jämfört med modernare testformer såsom datormodellering eller tester med mänskliga celler, uppger Humane Society International.

I dag har 44 länder antagit lagar som förbjuder kosmetiska djurförsök, däribland EU-länderna, Australien, Storbritannien och Sydkorea. I stora delar av USA är det fortfarande tillåtet, men tio delstater har förbjudit djurförsök för sminkprodukter och kosmetika.

LÄS MER:Dödsfall väcker rädsla för våldsam ko-aktivism i Indien

LÄS MER:Virala videon: Trut sväljer hel ekorre

LÄS MER:"Skrämmande" bakterier sprids i Ukraina

ANNONS