Kokain-katt flydde sin ägare – har fått nytt hem

Ett kattdjur som i början av året hittades av myndigheter med kokain i blodet har nu hittat ett nytt hem. Det var efter en dramatisk flykt från sin ägare i Ohio som det påverkade djuret hittades. Nu har Amiry flyttat in i Cincinnati Zoo.

ANNONS
|

Många har nog noterat filmen ”Cocaine Bear” som nu går på bio världen över. Skräckkomedin är baserad på verkliga händelser och handlar om en björn som gått bärsärkagång efter att ha fått i sig drogen kokain. Frågan är om det kan bli aktuellt med en uppföljning till filmen redan nu, för verkligheten har slagit till igen, rapporterar AP.

Tidigare i år upptäckte polisen i Ohio en aggressiv serval som flytt sin ägare. Det var när polisen stannade en bil för kontroll som kattdjuret, som har sin hemvist i Afrika normalt sett, hoppade ur bilen och flydde upp i ett träd. Något som gjorde att djurskyddets fick kallas in.

ANNONS

Flera djur med droger

Servalen, som fått namnet Amiry, kunde infångas men fick inte återgå till sin förmodade ägare, bilföraren, utan togs in för kontroll. I Ohio är det olagligt att äga servaler och under flykten från bilen bröt kattdjuret sitt ben. Under kontrollen genomfördes ett drogtest på Amiry och provresultatet visade på att kattdjuret var hög på kokain.

Att genomföra drogtest på intagna djur har numera blivit ett standardförfarande för djurskyddet i Cincinnati, Ohio, eftersom det inte är första gången man fått in drogpåverkade djur. Enligt AP har djurskyddet uppgett att man förra året bland annat fick in en Kapuciner, en slags apa, som hade metamfetamin i kroppen.

Efter behandling har nu servalen Amiry fått ett nytt hem, på Cincinnati Zoo. Men det är fortfarande oklart exakt hur Amiry fick i sig kokainet under sin förre ägares förvaltarskap.

Ett exempel på en annan serval som omhändertogs 2017. Denna serval lär inte ha provat kokain.
Ett exempel på en annan serval som omhändertogs 2017. Denna serval lär inte ha provat kokain. Bild: Tim Leedy

Tiktok-fenomen

AP uppger att just servalen har blivit ett populärt djur bland användare på Tiktok, där de dykt upp som ”videohusdjur” i flera klipp. Men servalen kan inte tas om hand om som en vanlig huskatt, varnar experter. Det exotiska djuret kräver en särskild diet och specialiserad omvårdnad.

– Det finns bättre alternativ att ha som husdjur, som är säkrare, mer ekonomiskt och hållbart, säger Julie Sheldon, professor inom zoo-medicin vid universitetet i Tennessee till AP.

ANNONS

Detta är servalen

• Servalen är ett kattdjur som främst finns i Afrika, främst i Zimbabwe.

• Den kan bli upp emot 18 kg och medellängden på en serval ligger på 60 cm.

• Deras ben är långa och anses vara de längsta benen bland kattarterna i förhållande till sin kroppsstorlek. Servalen har svarta fläckar och ränder i sin päls och har en kopparfärgad päls. Men mönstret på servalen kan variera.

• Servalens föda består främst av mindre däggdjur så som små gnagare, som den jagar under natten eller tidiga morgnar. Servalen har ingen naturlig fiende.

Källa: University of Michigan – museum of Zoology.

LÄS MER:Recension: ”Cocain bear” i regi av Elizabeth Banks

LÄS MER:Efter ”Cocaine bear” – nu attackerar methkrokodilen

LÄS MER:De stora kattdjuren kan vara färre än vi tror

ANNONS