Kollektivtrafiken i Paris plågas av vägglöss

Med mindre än ett år kvar till OS i Paris har en sexfotad kris briserat inom kollektivtrafiken i staden. Flera vittnesmål kommer nu in på sociala medier där vägglöss förekommer på franska tunnelbanetåg och bussar.

ANNONS
|

Paris bussar och tunnelbanor tycks vara invaderade av vägglöss, rapporterar The Guardian. En kris i den franska huvudstaden som fått uppmärksamhet främst på sociala medier där resenärer vittnar om bett från vägglöss efter att just åkt med kollektivtrafiken.

Det är oklart varför invasionen av vägglöss skett nu men det kommer olägligt för den franska huvudstaden som ska välkomna hela världen under de olympiska och paralympiska spelen nästa år.

Parisare skriver på sociala medier att de numera hellre föredrar att stå på tunnelbanetågen trots att det finns lediga säten, eftersom att de är rädda för att bli bitna av de blodsugande vägglössen. Företag i Paris som sysslar med att rena säten från ohyra har samtidigt uppgett att de sett en ökad efterfrågan av deras tjänster de senaste månaderna.

ANNONS

Därför ska den franska transportministern, Clément Beaune, nu ha överläggningar med stadens buss- och tågoperatörer för att tackla problemet. Han har bland annat skrivit på X att hans mål är att ”trygga och skydda” parisarna.

Paris stad har också vädjat till premiärminister Elisabeth Borne att hon ska tillsätta en slags nationell insatsstyrka som kan få bukt med insektsproblemen i Paristrafiken.

”För jävligt”

– Ingen är säker. Du kan drabbas av dem (vägglössen) var som helst och få med dem hem utan att upptäcka dem förrän de förökat sig och spridit sig, säger stadens vice borgmästare Emmanuel Grégoire i fransk tv.

Han uppger också att staden fått flera larm från invånare som ber om hjälp.

– Det är för jävligt när någon blir konfronterad med ett sådant här problem, konstaterar han.

Vägglöss ansågs länge vara ett problem som tillhörde historien när människor och bostäder blev allt renare. Men skadedjuret har de senaste årtiondena gjort comeback och många vägglöss har utvecklat en resistens mot kemisk behandling för att bli av med dem.

Enligt franska hälso- och renlighetsmyndigheter hade runt 11 procent av franska hem problem med vägglöss mellan 2017 och 2022.

LÄS MER:Paris besprutar stadsdelar i jakt på tigermyggan

LÄS MER:Franska förslaget: Blocka mobbare på sociala medier

LÄS MER:Hundratals djurkranier beslagtagna vid flygplats i Frankrike

ANNONS