Korallrevens fördärv kan bli ekonomisk katastrof

Jättelika kostnader väntar för små önationer om man väntar med att ta hand om korallreven. I Karibien räknar forskare med att 80 miljarder kronor av inkomsterna från turismen är beroende av korallreven om året. Men det finns hopp om rätt steg tas.

ANNONS
|

Karibiska önationers samhällsekonomi hotas när korallreven dör. Det är stora pengar på spel. Förlusterna av korallreven påverkar i första hand miljontals människor som bor i närheten av kusterna. Men i förlängningen även hela samhällens välstånd.

Före pandemin gästades den karibiska övärlden årligen av 25 miljoner turister och besöksantalet är nu på väg upp igen. Över hälften av turismen är direkt kopplad till stränder och korallrev och ger intäkter på över 80 miljarder kronor om året. Detta enligt rapporten "A guide to Coral Reef Restoration for Tourism Sector" som kom 2022 författad av bland andra The Nature Conservancy, Caribbean Hotel & Tourism Association och FN:s miljöprogram.

ANNONS

Ett stort antal havsforskare, marinbiologer och ekonomer arbetar i regionen med miljöfrågor för att skydda korallreven. En av dessa är Jonathan McCue som i rollen som internationell konsult ger små önationer råd för ekologiskt hållbara lösningar för att skydda kustområden. Enligt honom hotas på kort sikt turistindustrin som är kopplad till stränder och korallrev.

– På längre sikt kommer det att påverka hela samhällen ekonomiskt. Kostnaderna blir skyhöga för dessa länder om man inte i tid skyddar korallreven på ett naturligt sätt, utan i stället tvingas till mekaniska lösningar, säger Jonathan McCue.

Skyddar mot storm

Han förklarar att korallreven, förutom den betydelse de har för turismen och fisket, spelar en mycket viktig roll för att skydda stränder och kustsamhällen mot havets starka krafter när det blåser upp till storm.

– Att vänta tills det är tvunget att ta till mer teknikbaserade lösningar för att skydda sina öar kommer att bli mycket dyrt, säger Jonathan McCue.

Han har bland annat arbetat tillsammans med intressenter vars fokus ligger på skyddet av korallreven runt ön Tobago. Där, berättar han, pågår en studie av vattenkvaliteten runt öns mest kända korallrev, Buccoo Reef. Där har mycket av korallerna gått förlorade de senaste decennierna. Reven ligger där i anslutning till en stor lagun med kraftiga mangroveträsk där havet möter land. Vattnet från lagunen förser revet och korallerna med näringsämnen.

ANNONS

– Utsläpp från land, särskilt gödselmedel från jordbruket, har en mycket stor negativ inverkan på reven. Dessa i kombination med klimatomställningarna ställer till många problem, säger Jonathan McCue.

De tekniker och metoder som används vid det kustnära fisket spelar också en stor roll för korallrevens möjlighet att överleva. Vissa fisksorter har en nyckelroll för att hålla näringskedjan intakt.

– Därför tittar man i den här studien på metoder för ett hållbart kustnära fiske.

Stolta fiskares metoder är nedärvda sedan många generationer och det kan ta tid att nå förändringar. Jonathan McCue berättar att han i en annan studie ställt frågan till fiskare vad som skulle underlätta för dem för att kunna förändra fiskemetoderna.

– De svarade att de behöver infrastruktur för att underlätta hanteringen mellan havet och land och bättre anpassade båtar för att kunna nå fiskbeståndet längre ut till havs.

Friska korallrev ger frisk ekonomi

Han säger att om kvaliteten i den marina miljön försämras kommer önationerna inte längre att kunna locka turister på samma sätt som nu. Då behöver man hitta andra inkomster. Men det kan, enligt honom, vara svårt att hitta ekologiskt hållbara alternativ som fungerar på lång sikt.

Förluster av korallrev kommer därför att påverka alla ekonomiskt, inte bara de som idag är beroende av turismen.

ANNONS

– Det finns absolut en stark koppling mellan friska korallrev och öns samtliga ekonomiska sektorer, säger Jonathan McCue.

Trots dessa alarmerande signaler finns det hopp. På Tobago finns i orörda vikar, som slipper utsläpp från land, vackra och livskraftiga korallrev. Det visar att det finns möjlighet för reven att återhämta sig mellan värmeböljorna om de lever under rätt förutsättningar. En stor studie pekar i samma riktning. 2018 publicerade FN:s miljöprogram, International Sustainability Unit och International Coral Reef Initiative rapporten "The Coral Reef Economy". Där jämförde man hälsan och ekonomiska värden mellan korallrev i Karibien och Sydostasien. Studien visar att insatser för ett hållbart fiske, hantering av avlopp och att förhindra att jord- och landmassor tar vägen ut i havet kan ha stor betydelse för korallrevens hälsa.

LÄS MER:Havsdoktor hjälper Tobagos koraller att återhämta sig

LÄS MER:Därför ser du mängder av maneter på samma plats

LÄS MER:Nya hajar har flyttat in på Sjöfartsmuseet

ANNONS