Strömavbrott har är vanliga efter de ryska attackerna mot elnätet. I Borodjanka utanför Kiev promenerar folk i mörkret.
Strömavbrott har är vanliga efter de ryska attackerna mot elnätet. I Borodjanka utanför Kiev promenerar folk i mörkret. Bild: Emilio Morenatti

Kraftig elbrist i Kiev efter ryska attackerna

Kiev står inför en snabbt försämrad elförsörjning efter de ryska attackerna. Det säger den lokala energileverantören Yasno, som varnar för att strömavbrotten kan pågå under ”mycket längre tid” än planerat.

ANNONS
|

Ryssland har ändrat strategi för sina robotar och drönare. Nu siktar de in sig på ukrainarnas stridsmoral genom att slå mot elnätet. Efter flera vågor av ryska attacker från luften mot viktig infrastruktur varnar nu energibolaget Yasno för att Kiev står inför en ”stark försämring” av energitillgången, rapporterar The Guardian.

Bolaget varnar för att de redan planerade strömavbrotten kan vara mycket längre än de fyra timmar som planerat, och att Kiev väntas ha ett elunderskott på 30 procent.

– Ett antal kritiska anläggningar har slagits ut, säger Kievregionens guvernör Oleksij Kuleba, till The Guardian.

Enligt Yasno använder Kiev normalt sett 1 000–2 000 megawatt el, men nu uppskattas tillgängligheten bara ligga på 600–800 megawatt.

ANNONS

Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, har tidigare uppskattat att 30 procent av de ukrainska kraftverket har skadats eller förstörts. Den siffran antas vara ännu högre efter de senaste attackerna. Även gas- och vattenförsörjningen har blivit måltavlor i attackerna, som inleddes 10 oktober. Vissa av störningarna som orsakats kan ta åratal att reparera, skriver The Guardian.

Vintern står för dörren

Från november väntas temperaturerna att sjunka och nattemperaturerna kan sjunka ner till mellan -10 och -20 grader. Under onsdagen höll Zelenskyj ett krismöte med politiker, tjänstemän och energileverantörer för att diskutera hur anläggningar ska skyddas, repareras och hur man kan säkra energiförsörjningen.

– Alla ukrainare behöver nu vara medvetna om sin energikonsumtion. Hitta ett sätt att begränsa konsumtionen medan det finns ett underskott i systemet, sa han.

Folket uppmanas att spara på elen under morgnar och kvällar, medan affärsverksamheter släcker lampor för att spara på elen. Från Kiev kommer också vittnesmål om att boende i lägenhetshus har börjat lämna vattenflaskor och snacks i hissarna, utifall någon skulle ha oturen att fastna där under ett strömavbrott.

Även andra regioner runtom Kiev, som Tjernihiv, Tjerkasy och Zjytomyr, kan drabbas av försämrad elförsörjning efter attackera, meddelar Ukrenergo som driver landets elnät.

LÄS MER:Hård vinter i Ukraina kan leda till ny flyktingvåg: ”En humanitär katastrof”

LÄS MER:Här är vapnen som Iran kan ge Ryssland

LÄS MER:Putin skyller på väst och slår mot civila mål

LÄS MER:Uppmaningen till ukrainare som flytt: "Återvänd inte förrän våren"

ANNONS