Arkivbild. Ukrainare som flytt utomlands ombeds nu att inte återvända hem till vintern.
Arkivbild. Ukrainare som flytt utomlands ombeds nu att inte återvända hem till vintern. Bild: Paul Zinken

Uppmaningen till ukrainare som flytt: "Återvänd inte förrän våren"

Regeringen i Ukraina kommer med en bister önskan till befolkningen som flytt kriget: Återvänd inte förrän till våren. Enligt vice premiärminister Irina Vereshchuk är de ukrainska kraftverken kraftigt ansatta och ansträngda efter flera ryska attacker.
– Vi måste överleva vintern, säger hon.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har Ryssland fokuserat sina attacker mot ukrainska kraftverk, vilket lett till stora strömavbrott och förstörd infrastruktur runt om i landet. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upp emot 30 procent av landets kraftverk förstörts.

Nu har den ukrainska vice premiärministern Irina Vereshchuk gått ut med ett uttalande där hon uppmanar ukrainare som befinner sig utomlands att de inte borde återvända hem förrän våren.

– Jag ber er att inte återvända, vi måste överleva vintern. Tyvärr kommer kraftverken inte att hålla, ni ser vad Ryssland gör. Om det finns en möjlighet så stanna där ni är och övervintra utomlands, säger hon i ett uttalande på Telegram.

ANNONS
Arkivbild. Ukrainas vice premiärminister Irina Vereshchuk i samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron i juni.
Arkivbild. Ukrainas vice premiärminister Irina Vereshchuk i samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron i juni. Bild: Ludovic Marin

En del ukrainare uppges ha haft planer på att resa till Ukraina för att fira jul i landet tillsammans med släkt och vänner, något som de nu ombeds att avstå från.

Flera ukrainska regioner kämpar nu med återkommande avbrott som stryper tillgången till el och vatten. I en del städer har man därför valt att stänga av elen i perioder för att kunna spara ström inför vintern.

Bland annat har huvudstaden Kiev släckts ned i perioder för att spara på elen.

LÄS MER:Expert: Ryska attacker är terror inför vintern

LÄS MER:Miljon hushåll utan ström efter ryska attacker

LÄS MER:Ryska invånare flyr Cherson när Ukraina rycker fram

LÄS MER:Ryskt larm om "smutsig bomb" avfärdas av väst

ANNONS