Kristersson oroad över stridsvagnar i Rafah

En ny israelisk drönarattack mot ett tältläger nära Rafah uppges ha krävt ett 20-tal liv. Markoffensiven har också utvidgats med stridsvagnar i stadens centrum, enligt israeliska medier.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson manar Israel att avbryta offensiven i södra Gaza.

ANNONS
|

Arabiska och israeliska medier rapporterar om intensiva strider och anfall i och runt Rafah, trots den internationella domstolen ICJ:s order i förra veckan till Israel om att upphöra med krigshandlingar där.

I en av de senaste händelserna dödades enligt Hamastrogna myndigheter 21 palestinier, när en israelisk drönare på tisdagen träffade flyktingtält nära ett fältsjukhus i västra Rafah-området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Israels militär förnekar att de utfört ett anfall mot civila.

Humanitär zon

Uppgifterna kommer i skenet av globala fördömanden av flyganfallet i söndags, då en brand spred sig bland flyktingtälten efter en israelisk flygräd. I den händelsen rapporteras över 40 liv ha krävts.

ANNONS

Under natten till tisdagen uppges 16 civila ha dödats nära det område som anfölls i söndags, stadsdelen Tal al-Sultan i västra Rafah.

Tidigare under kriget manade Israel Gazaborna att söka skydd i Rafah. Nu har i stället det som kallas en humanitär zon upprättats nordväst om staden, närmare Medelhavet. Men det är i anslutning till den zonen som tältattackerna nu sker.

Samtidigt säger vittnen till nyhetsbyråer att stridsvagnar intagit positioner i Rafahs centrum, enligt Reuters bland annat utanför al-Awda-moskén – uppgifter som tolkas som att Israel nu utökar offensiven även på marken.

Israel har inte kommenterat uppgifterna.

Kristersson: Mycket oroande

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) oroas över utvecklingen i Rafah.

"Mycket oroande att Israel idag gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna. Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall", skriver han på X, och fortsätter:

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

Ungefär en miljon människor har tvingats på flykt från Rafah de senaste veckorna, skriver FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) på X. Hur många civila som är kvar är just nu oklart. De flesta verkar ha lämnat staden enligt Unrwa.

LÄS MER:Regeringen håller inne bistånd till Unrwa – vill se ”engagemang”

LÄS MER:Uppgifter: Mossad försökte hindra krigsbrottsutredning

LÄS MER:Stridsvagnar i centrala Rafah – trots domstolsorder

ANNONS