När Israels militär inledde offensiven mot Rafah i början av maj uppmanade dem tiotusentals människor att bege sig till centrala Gaza.
När Israels militär inledde offensiven mot Rafah i början av maj uppmanade dem tiotusentals människor att bege sig till centrala Gaza. Bild: Abdel Kareem Hana

Stridsvagnar i centrala Rafah – trots domstolsorder

Internationella domstolen i Haag, ICJ, har beordrat Israel att stoppa alla krigshandlingar i Rafah, i södra Gaza. Trots detta fortsätter israelisk militär med sin offensiv i staden.
Under tisdagen har flera stridsvagnar rullat in i centrala Rafah, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Sedan början av kriget mellan Israel och Hamas har staden Rafah blivit en tillflyktsort för en miljon palestinier. Men israelisk militär inledde en offensiv mot Gazas sydligaste stad i början av maj.

Sedan dess har läget på platsen blivit allt farligare.

Offensiven har fördömts internationellt. Förra veckan beordrade också ICJ att Israel vidta åtgärder för att skydda civila på Gazaremsan samt att avsluta offensiven i Rafah.

Attackerna har dock inte upphört.

Enligt vittnesuppgifter till Reuters fortsätter den israeliska offensiven i Rafah på tisdagen – israeliska stridsvagnar har för första gången rullat in i centrala Rafah. De ska ha setts nära Al-Awda moské.

ANNONS

Unrwa: En miljon har lämnat Rafah

Israels militär uppger för nyhetsbyrån att de är på plats i Rafah men ger däremot inga kommenterar om de senaste rapporterade framryckningarna i staden.

Samtidigt meddelar FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa, att runt en miljon palestinier har tvingats fly Rafah de senaste veckorna på grund av striderna. Och trots att resan kan vara livsfarlig.

”Detta hände utan någon säker plats att fly till, under bombardemang, brist på mat och vatten, högar av avfall och olämpliga levnadsförhållanden”, skriver organisationen i ett inlägg på plattformen X.

På söndagen lämnade ett israeliskt flyganfall minst 45 döda på ett tältläger nära Rafah, enligt Gazas Hamaskontrollerade hälsomyndigheten. En attack som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallade ett ”tragiskt misstag” dagen därpå.

LÄS MER:Israel utreder 70 brott mot krigslagar

LÄS MER:Billström: Offensiv i Rafah får ”katastrofala konsekvenser”

LÄS MER:Folkrättsexperten: ICC har på fötterna mot Netanyahu

ANNONS