Kvinna dog under läger för alternativ terapi

En kvinna dog efter att hon slutat ta sitt insulin vid ett flera dagar långt läger för en alternativ terapi där man slår och daskar på kroppen för att hela den. Innan hon dog hördes hon skrika av smärta och när sjukvården kom till platsen var hon död.
Nu åtalas en man misstänkt för dråp genom grov vårdslöshet.

ANNONS

I oktober 2016 samlades 30 personer i ett pittoreskt brittiskt lanthotell. Där skulle de alla hela sig själva genom att bli slagna med öppen hand, både av sig själva och av den man som ledde kursen. Metoden, som kallas Paida Lajin, har sitt ursprung i Kina och workshop-ledaren har blivit en känd utövare.

En av de som var med på kursen var 71-åriga Danielle Carr-Gomm. Hon hade diabetes sedan 17 år men hon led av att ta sitt insulin då hon hade nålskräck.

Kursledaren har sedan länge påstått att han genom Paida Lajin-terapi kan hela diabetiker så att de inte längre behöver mediciner. Under lägrets första dag valde Danielle Carr-Gomm att sluta ta sitt insulin och mindre än fyra dagar senare dödförklarades hon av ambulanspersonal.

ANNONS

Nu pågår rättegången mot kursledaren som åtalas för dråp genom grov vårdslöshet. Själv nekar han till brott.

Kallade honom ”budbärare från Gud”

Paida Lajin går ut på att man genom upprepade slag med öppen hand ska släppa ut gifter i kroppen. Som med många alternativa terapier finns det inget vetenskapligt stöd för att det kan bota sjukdomar.

Enligt vittnesmål vid rättegången gratulerade kursledaren Danielle Carr-Gomm när hon under lägrets första dag berättade att hon slutat ta sitt insulin.

Under lägrets andra dag ska deltagarna hört hur Danielle Carr-Gomm grät och skrek i smärta. Under den tredje dagen hade hon börjat kräkas och hon var trött och svag. Under natten som följde blev Danielle Carr-Gomm allt sämre och vid 02.54 ringdes ambulansen. Hon var död och likstelhet hade redan inträffat när sjukvården kom till platsen.

Den åtalade påstås ha sagt till andra deltagare att Danielle Carr-Gomms allt sämre hälsa bara var ”mörkret innan gryningen” och att det var en del att helandet.

Danielle Carr-Gomm var sedan tidigare en anhängare till den åtalade kursledaren. Hon hade tidigare deltagit i en av hans workshops i Bulgarien och även då blev hon sjuk. Trots det lämnade hon rekommendationer till andra att testa terapiformen och sa att ledaren var en ”budbärare från Gud”.

ANNONS

Tidigare dödsfall i Australien

Detta är inte kursledarens första möte med rättssystemet. 2015 åtalades han i Australien efter att en sexårig pojke dött. Pojken slutade ta insulin efter att han och hans föräldrar gått på Paida Lajin-terapi.

2011 fick han 16 000 kronor i böter i Taiwan för påståenden om att diabetiker kan helas genom Paida Lajin.

LÄS MER:Knarkvåldet – lyckas hon där männen gått bet?

LÄS MER:30 år sedan folkmordet i Rwanda – de var offer, hjältar och förövare

LÄS MER:”Direktörssonen” gripen efter att ha varit efterlyst i tre år

ANNONS