Kvinna ringde 911 för hjälp – sköts ihjäl av polis

Kvinnan var rädd att någon hade brutit sig in i hennes hus och ringde polisen. En stund senare blev hon skjuten i huvudet – av polisen. Händelsen fångades på film och skapar vrede i USA.

ANNONS
|

Det var den 6 juli som Sonya Massey, 36, trodde att någon brutit sig in i hennes hem i Springfield i Illinois. Efter att polisen sökt igenom huset utbröt en ordväxling om en kastrull kokande vatten som stod på spisen. Trots att den svarta kvinnan enligt videon ber polismannen om ursäkt och inte beter sig hotfullt skjuts hon tre gånger i huvudet.

Sonya Massey dör omedelbart.

Under måndagen släppte Illinois State Police en video – polismannens kroppskamera – där det brutala händelseförloppet går att följa i detalj.

Videon visar ett efterföljande samtal på platsen där en annan polis ställer frågor till den misstänkte polismannen, som först konstaterar att ”huset är säkrat”.

ANNONS

– Hon var ensam, hörs han sedan säga.

Var är vapnet?

– Nej, hon hade kokande vatten och hon gick mot mig med kokande vatten.

Du sköt henne?

– Ja. Hon sa att hon skulle tillrättavisa mig i Jesu namn och kom mot mig med kokande vatten.

Joe Biden har kommenterat polismannens dödsskjutning

Polismannen, som är vit, sitter häktad och är anklagad för mord. Han riskerar livstids fängelse om han döms. Enligt ABC News nekar han till brott.

Videon har väckt liv i debatten om ett polisvåld som många svarta upplever i USA. Under senare år har flera personer skjutits till döds av polisen, när de ringt larmcentralen för hjälp.

President Joe Biden har kommenterat händelsen. I ett uttalande skriver han att Sonya Massey borde ha varit vid liv i dag.

”Sonya ringde polisen eftersom hon var orolig för en inkräktare. När vi ringer efter hjälp borde vi alla som amerikaner kunna göra det utan att frukta för våra liv. Sonyas död påminner oss om att svarta amerikaner alltför ofta är rädda för sin säkerhet på ett sätt som många av oss andra inte är”, skriver USA:s president Joe Biden.

LÄS MER:Poliser åtalas i USA: "Kvävde mitt barn"

LÄS MER:Poliser nekar till att ha mördat Tyre Nichols

LÄS MER:Ihjälskjuten svart tonåring väcker ny ilska

ANNONS