Sedan 2021 är det David Barnea (höger på bild) som är chef för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. De agerar på order av landets premiärminister Benjamin Netanyahu.
Sedan 2021 är det David Barnea (höger på bild) som är chef för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. De agerar på order av landets premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild: Gil Cohen-Magen

Lönnmord, giftförsök och kärnkraftssabotage – här är sju av Mossads operationer

Israeliska Mossad ses som en av världens skickligaste, men också mest hänsynslösa, underrättelsetjänster. Nu har de pekats ut för att ligga bakom de omfattande explosionerna i Libanon och Syrien.
Mossad har en lång historia av både lyckade och misslyckade operationer. Här är några av de mest uppmärksammade.

ANNONS
|

Underrättelsetjänsten Mossad grundades år 1949 – ett år efter den israeliska staten upprättades. Listan över deras operationer kan göras lång.

Den allra senaste attacken som tillskrivits Mossad skedde i veckan i Libanon och Syrien, där över 4 000 kommunikationsapparater exploderade och dödade ett 30-tal personer och skadade tusentals.

– Det är förmodligen inte det enda tillvägagångssättet som de har för den här typen av åtgärder. De har en palett av tänkande och agerande. Det här var bara ett av 52 spelkort som de valde att spela ut, säger Jörgen Holmlund, lärare vid Försvarshögskolan.

– Ur ett västerländskt perspektiv är uppfattningen att de jobbar med innovativa metoder och att de är rätt skickliga på de vad de gör.

ANNONS

Jörgen Holmlund säger att Mossad skiljer sig något från andra underrättelseorganisationer. Medan andra jobbar mer med information och underrättelseinhämtning för polisiära eller säkerhetspolitiska syften, präglas Israel av dess upplevelse att befinna sig i krig.

– De är duktiga på att rekrytera eller placera folk som tjänar deras syften. Jämfört med oss i Norden jobbar de mer utifrån en upplevd hot- och problembild.

”Personer de gärna ser plockas bort”

Historiskt sett har Mossad inte heller dragit sig från att ta till metoder som lönnmord och riktade attacker. Jörgen Holmlund drar liknelser till att även USA har utfört attacker där man dödat militära profiler som man sett som ett hot.

– Det finns länder som tycker att man kan genomföra sådana utomrättsliga avrättningar för att terroristerna slår mot sitt lands säkerhet, säger Jörgen Holmlund.

– De har en prioriteringsordning på personer som de gärna ser plockas bort och jag tror att man resonerar att var man än gör det så spelar det ingen roll.

Efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober undrade många hur en av världens skickligaste underrättelsetjänster helt kunnat missa vad som var på gång. Och Israel möts även av mycket kritik för sin markinvasion av Gaza som lett till över 40 000 dödsoffer, däribland många civila.

ANNONS

– Israel försvarar sig på ett sådant sätt där det blir: ”skjuter ni en raket mot oss skjuter vi tio tillbaka”. Man har sagt att det finns en israelisk dogm som är ”rise and kill first”. Har man det som grundmotto så agerar man efter det, säger Jörgen Holmlund.

– I och med det visste också Hamas att den 7 oktober skulle innebära en motreaktion. Men också att den skulle vara så pass betydande att det gjorde ont för Hamas, men att det skulle skada Israel i längden.

Här är några av de operationer som Mossad tros ligga bakom.

1960: Kidnappningen av Nazi-officeraren Adolf Eichmann

Adolf Eichmann var en SS-officer från Österrike som hade en avgörande roll i Förintelsen och folkmordet på Europas judar. Han organiserade samordningen av omkring 440 000 judar till Auschwitz och andra förintelseläger.

År 1950, fem år efter Hitlers död och Nazitysklands fall, flydde Eichmann till Argentina, där han antog en ny identitet som Ricardo Klement.

När underrättelsetjänsten Mossad bildades år 1948, ett år efter att staten Israel upprättats, hade de som huvudsaklig uppgift att spåra och gripa misstänkta krigsförbrytare.

I femton år sökte Mossad efter Eichmann och andra nazistledare som flytt för att undvika att ställas inför rätta.

ANNONS

Genom en källa, vars dotter ska ha dejtat en av Eichmanns söner, fick Mossad-agenterna reda på hans adress.

En majkväll år 1960 blev Eichmann övermannad av tre Mossad-agenter när han var på väg hem från jobbet. Med bil fördes han till ett gömställe där han hölls i nio dagar.

Den 20 maj drogades Eichmann och fördes ombord på ett flygplan under falsk identitet. Han smugglades ut ur landet och till Israel, där han ställdes inför rätta och dömdes till döden.

1973: Agentmordet i Lillehammer – oskyldig dödades

År 1972 stormade åtta medlemmar ur den palestinska organisationen Svarta september OS-byn i västtyska München. De dödade två israeliska idrottare och tog nio israeler som gisslan. För att släppa dem krävde de frigivningen av 234 palestinska fångar. Men Israel vägrade ge efter och när gruppen blev beskjutna dödades alla ur gisslan.

Som svar genomförde en israelisk specialenhet flera attacker i en operation som kallades ”Guds vrede”. Operationen tros ha pågått i uppemot 20 år, där minst ett 80-tal personer mördats genom beskjutningar eller i bombningar.

Sommaren 1973 begick de dock ett misstag. Mossad trodde att de hittat Svarta septembers operativa chef, ”den röde prinsen” Ali Hassan Salameh, i den lilla norska staden Lillehammer. En kväll när Achmed Bouchiki var ute och gick med sin fru blev han ihjälskjuten med 13 skott.

ANNONS
Två av agenterna som åtalades i rättegången: ”Mr X” som kallade sig själv Leslie Orbaum och en kvinna som kallades för ”kanadensiskan”.
Två av agenterna som åtalades i rättegången: ”Mr X” som kallade sig själv Leslie Orbaum och en kvinna som kallades för ”kanadensiskan”. Bild: NTB / TT

Men Bouchiki hade inga kopplingar till Svarta september. I själva verket hade de ihjäl en civil man med marockanskt ursprung och som jobbade som kypare i Lillehammer.

Sex av de femton agenterna som ska ha deltagit i mordet fälldes i en norsk rättegång, vilket var ett hårt slag mot Mossads internationella rykte.

Wadie Haddad var operationschef i palestinska organisationen PFLP. Han förgiftades och mördades av Mossad. Men teorierna kring hans död har sett olika ut genom åren.
Wadie Haddad var operationschef i palestinska organisationen PFLP. Han förgiftades och mördades av Mossad. Men teorierna kring hans död har sett olika ut genom åren. Bild: UPI / TT

1978: Det misstänkta tandkrämsmordet på Wadie Haddad

Waddie Haddad var en av ledarna för den väpnade grenen av Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), en palestinsk paramilitär motståndsrörelse som bildades efter sexdagarskriget 1967.

Fram till början av 70-talet gjorde sig PFLP kända för en serie våldsamma politiska terroraktioner, däribland bombattentat och flygkapningar – som Haddad både förespråkade och organiserade.

I januari 1978 blev Waddie Haddad svårt sjuk. Han flögs kort därefter till Östtyskland för att få medicinsk vård, men avled tio dagar efter sin ankomst.

Till en början sades det att han dog i sviterna av leukemi, men de östtyska läkarna misstänkte redan när han anlände att han blivit förgiftad på något sätt.

Det har figurerat olika teorier kring hans död. År 2005 skrev den amerikansk-israeliske journalisten Aahron Klein, som även är en av Netanyahus rådgivare, i sin bok ”Striking Back” att det var Mossad som mördat Haddad genom försändelser med förgiftad choklad.

ANNONS

Men 2018 redogjorde journalisten Ronen Bergman en ny teori i sin bok ”Rise and Kill First”. Enligt uppgifterna ska han en agent ha bytt ut hans tandkräm mot en förgiftad version, som orsakat hans död.

1997 försökte två Mossad-agenter döda den dåvarande Hamas-ledaren Khaled Mashaal. Det ledde till en diplomatisk kris mellan Jordanien och Israel, som nyligen slutit fred. Khaled Mashaal överlevde och är fortfarande i dag en ledande figur inom Hamas.
1997 försökte två Mossad-agenter döda den dåvarande Hamas-ledaren Khaled Mashaal. Det ledde till en diplomatisk kris mellan Jordanien och Israel, som nyligen slutit fred. Khaled Mashaal överlevde och är fortfarande i dag en ledande figur inom Hamas. Bild: Nader Daoud

1997: Det misslyckade mordet på Hamas-ledaren Khaled Mashaal

På morgonen den 25 september 1997 försökte två Mossad-agenter döda den dåvarande Hamas-ledaren Khaled Mashaal i Jordaniens huvudstad Amman.

De hade väntat utanför hans kontor och när han gick förbi sprayade en av agenterna ett gift, som uppges ha varit fentanyl, i hans öra – enligt en dokumentär från Al Jazeera.

Men Khaled Mashaal förstod att han blivit attackerad och sökte snabbt vård. De israeliska agenterna greps och det dröjde inte länge innan nyheten nått Jordaniens kung – som blev rosenrasande.

Kung Hussein hotade att ogiltigförklara det fredsavtal som skrivits mellan Israel och Jordanien bara ett år dessförinnan om Khaled Mashaal dog. Även bundsförvanten USA ska ha haft en ogillande reaktion på det misslyckade attentatet, vilket den dåvarande presidenten Bill Clintons Mellanöstern-medlare Dennis Ross haft med i sina memoarer.

”Vad tänkte du? Slog det inte dig att något kunde gå fel”, skriver Dennis Ross i ”The Missing Peace” enligt Time att han ska ha frågat Benjamin Netanyahu efter dådet.

ANNONS

”Jag var mållös när Bibi svarade nej”.

Till slut skickade Israel ett motgift och i utbyte skickades de israeliska agenterna hem. Mashaal är ännu i dag en ledande figur inom Hamas.

En bild som släpptes av Iran på arbetare inne i Bushehr känkraftverk år 2010. Iran hade tidigare det året bekräftat att flera ur deras personal fått sina datorer infekterade av datamasken Stuxnet.
En bild som släpptes av Iran på arbetare inne i Bushehr känkraftverk år 2010. Iran hade tidigare det året bekräftat att flera ur deras personal fått sina datorer infekterade av datamasken Stuxnet. Bild: Ebrahim Norouzi

2006: Stuxnet-masken och kärnvapenanläggningen

Stuxnet är världens första bekräftade exempel på ett fysiskt sabotage via ett datorprogram. Världen fick kännedom om programmet först år 2010 – men då hade datamasken redan utvecklats i flera år.

Israel och USA misstänks för att år 2006 gemensamt ha börjat skapa den skadliga programvaran.

Stuxnet var en datamask, eller en trojansk häst, som användes för att sabotera en kärnkraftsanläggning i Iran.

Masken utnyttjade säkerhetshål och lyckades manipulera centrifuger som användes för urananrikning – och förstörde dem genom att programmera om dem att spinna för fort. Totalt sett tror man att den infekterat över 20 000 enheter i 14 olika iranska kärnkraftsanläggningar, där den förstörde omkring 900 centrifuger.

2010: Lönnmordet på Mahmoud Al-Mabhouh

Mossad misstänks även för att ligga bakom mordet på Mahmoud Al-Mabhouh, som var en av medgrundarna av Hamas militära gren.

i januari 2010 flög Mahmoud Al-Mabhouh från Syrien till Dubai och ska direkt ha blivit förföljd av förklädda israeliska agenter. Övervakningskameror från dagen visar vad man tror är två agenter utklädda till tennisspelare som följer med honom i hotellhissen.

ANNONS

Vad som hände sedan är inte helt klarlagt. Man tror att Al-Mabhouh ska ha blivit attackerad i sitt rum av uppemot fyra agenter och injicerad med lugnande eller muskelavslappnade medel och sedan kvävts. Al-Mabhouh hittades död följande dag.

Händelsen väckte stor kritik i Dubai.

– Om det är djungelns lag som är systemet i vissa länder, så är det rättsstatsprincipen som styr oss i Förenade Arabemiraten, sa Dubais polischef Dhahi Khalfan Tamim efter händelsen enligt The Guardian.

2024: Mordet på Ismail Haniyeh

Mossad har även anklagats för att ligga bakom mordet på två högt uppsatta oppositionsprofiler i år.

Israel har tagit på sig ansvaret för att ha dödat den högt uppsatta Hizbollah-befälhavaren Fuad Shukr, i en riktad attack mot en lägenhet i Beirut den 30 juli.

En dag senare dödades Ismail Haniyeh, ordförande för Hamas politiska byrå, i i Irans huvudstad Teheran. Enligt uppgifter till New York Times dödades han genom en fjärrstyrd bomb som planterats i hans sovrum, vilket två källor även bekräftat till Axios.

Det Islamiska Revolutionsgardet i Iran har däremot hävdat att det ska röra sig om en riktad luftattack.

Morden fick Hizbollah, Hamas och Iran att utlova hämnd mot Israel.

ANNONS

LÄS MER:Sex Hamasledare som jagats av Israel

LÄS MER:Sprängda personsökare kan vara krigsbrott

LÄS MER:Elektronik-attackerna: Detta vet vi

LÄS MER:Iran lovar hämnas "Israels terroraktion"

LÄS MER:Källor: Agenter levererade Hizbollahs apparater

ANNONS