Sex Hamasledare som jagats av Israel

Läget i Mellanöstern blir allt mer oroligt efter att flera ledare inom Hamas och Hizbollah mördats och Iran utlovat en attack mot Israel som svar. Senast bekräftade Israel under torsdagen att Mohammad Dayf, en av Hamas högsta ledare, är död.
Här är Hamasledarna som just nu dödas, en efter en.

ANNONS
|

Hamas främsta ledare Ismail Haniya var bekräftat död på onsdagen. På torsdagen hölls hans begravning, och då kom beskedet om att Israel även dödat Mohammad Dayf, under en attack den 13 juli.

Många av Hamasledarna har undvikit döden i åratal, skriver BBC.

Hamasledare Ismail Haniyeh dödades i Iran under onsdagen. Begravningen hölls under följande dag.
Hamasledare Ismail Haniyeh dödades i Iran under onsdagen. Begravningen hölls under följande dag. Bild: Mohammed Zaatari

Ismail Haniya

Ismail Haniya ansågs vara Hamas främsta ledare, fram till sin död den 31 juli.

Han var en framstående medlem i rörelsen sedan slutet av 1980-talet, och fängslades av Israel i tre år redan 1989, efter det första palestinska upproret.

Därefter blev han utvisad ur Israel 1992, till ett område mellan Israel och Libanon som anses vara ett ingenmansland, tillsammans med ett antal Hamasledare.

ANNONS

Efter ett år i exil återvände han till Gaza. 1997 utsågs han till chef för andliga ledare inom Hamas, vilket stärkte hans position inom rörelsen.

Haniya utsågs till palestinsk premiärminister 2006 av president Mahmoud Abbas, ledare för Fatah-partiet, efter att Hamas vunnit flest säten i parlamentet. Haniya avsattes ett år senare, efter att Hamas drivit bort Abbas Fatah-parti från Gazaremsan.

Haniya sade att avsättningen var "okonstitutionell" och att hans regering "inte skulle överge sina nationella ansvar gentemot det palestinska folket" och fortsatte att styra i Gaza. Han valdes till chef för Hamas politiska byrå 2017.

År 2018 listades Haniya som terrorist av USA. Han hade bott i Qatar i flera år, innan sin död i Iran.

Enligt iranska uppgifter dödades han av ett luftangrepp. En robot avfyrad utifrån Iran ska ha nått hans bostad vid 02-tiden på natten till onsdag lokal tid. På torsdagen kom dock nya uppgifter om en gömd bomb, rapporterar New York Times.

Enligt tidningen ska bomben som dödade Haniya ha smugglats in och gömts i det välbevakade komplex där Haniya brukade bo under besöken i Iran. Enligt flera högt uppsatta tjänstemän – bland dem två iranier och en amerikan – gömdes bomben i lokalen redan två månader före Haniyas besök.

ANNONS

Den fjärrutlöstes så fort det var bekräftat att han befann sig i rummet, skriver tidningen. Även en vakt dödades i attentatet.

Khaled Meshaal under en presskonferens i Kairo 2009.
Khaled Meshaal under en presskonferens i Kairo 2009. Bild: Amr Nabil

Khaled Meshaal

Khaled Meshaal föddes på Västbanken 1956 och anses vara en av Hamas grundare.

Benjamin Netanyahu beordrade Mossad, Israels underrättelsetjänst, att döda Meshaal redan 1997.

Två Mossadagenter använda då förfalskade kanadensiska pass för att ta sig in i Jordanien, där Meshaal bodde, och injicerade Hamasledaren med ett giftigt ämne medan han promenerade på en gata.

Jordanska myndigheter upptäckte mordförsöket, arresterade Mossadagenterna och krävde att Israel överlämnade det motgift som Meshaal behövde.

Efter påtryckningar från USA:s dåvarande president Bill Clinton, lämnade till slut Netanyahu över motgiftet.

Meshaal, som nu bor i Qatar, besökte Gazaremsan för första gången 2012. Han välkomnades av horder av palestinier och palestinska tjänstemän.

Ismail Haniya efterträdde Meshaal som chef för Hamas politiska byrå 2017, och Meshaal blev chef för deras politiska byrå utomlands.

Yahya Sinwar, ledare för Hamas i Gaza, under ett tal i april 2022.
Yahya Sinwar, ledare för Hamas i Gaza, under ett tal i april 2022. Bild: Adel Hana

Yahya Sinwar

Yahya Sinwar är född 1962 och ledare för Hamas-rörelsen inom Gazaremsan.

Han är grundaren av Hamas säkerhetstjänst känd som Majd, som hanterar interna säkerhetsfrågor, utreder misstänkta israeliska agenter och spårar upp officerare från Israels underrättelse- och säkerhetstjänster.

Sinwar har arresterats tre gånger, och 1988 dömdes han till totalt fyra livstidsfängelsestraff. Han släpptes fri efter ett fångbyte med Israel, där 1 027 palestinier och araber från Israel byttes mot en israelisk soldat.

ANNONS

Sinwar återvände till sin position som en framstående ledare inom Hamas och utsågs till chef för gruppens politiska byrå på Gazaremsan 2017.

År 2015 inkluderade USA Yahya Sinwar på sin lista över "internationella terrorister".

Det ska endast finnas tre bilder på Mohammed Daif, som bekräftades död under torsdagen.
Det ska endast finnas tre bilder på Mohammed Daif, som bekräftades död under torsdagen.

Mohammed Dayf

Mohammed Dayf ledde den militära grenen av Hamas-rörelsen, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, fram till sin död som bekräftades av Israel under torsdagen.

Mohammed Dayf ska ha dött i samband med attacker i södra Gaza den 13 juli i år. Enligt Gazas hälsoministerium dödade attacken minst 90 palestinier.

Han har varit känd som ”katten med nio liv” i Israel, enligt BBC. Han fängslades av Israel första gången 1989.

Efter sin frigivning bildade han al-Qassam-brigaderna med målet att tillfångata israeliska soldater.

Han hjälpte även till att konstruera tunnlar som har gjort det möjligt för Hamas-krigare att ta sig in i Israel från Gaza.

Dayf har varit en av Israels mest eftersökta män, anklagad för att ha planerat bussbombningar som dödade tiotals israeler 1996, och för tillfångatagandet och dödandet av tre israeliska soldater på 1990-talet.

Han fängslades återigen 2000, men lyckades fly efter det andra palestinska upproret.

Sedan dess har han lämnat få spår efter sig. Det ska ha funnits tre kända bilder på honom: en äldre bild, en där han är maskerad, och en där man bara ser hans skugga.

ANNONS

Vid ett mordförsök på Dayf av Israel 2002 förlorade den mytiske mannen ett av sina ögon. Enligt Israel förlorade han då också en fot och en hand, och hade efter attacken svårt att tala.

Marwan Issa fångades på bild först 2011.

Marwan Issa

Vita huset rapporterade i mars i år att Marwan Issa, biträdande befälhavare för Hamas militär, dödats av Israel i en flygräd, men detta är inget som Hamas har bekräftat.

Den högt uppsatte befälhavaren är också känd som "Skuggmannen" och har betraktats som Mohammed Daifs högra hand.

Innan rapporterna om hans död var han på Israels lista över mest eftersökta.

Han ska ha skadats under ett mordförsök redan 2006, men det var inte allmänt känt hur han såg ut förrän 2011. Han dök då upp på ett gruppfoto taget under ett fångbyte.

Hans hus ska ha attackerats vid två tillfällen av israeliska stridsplan – 2014 och 2021, vilket dödade hans bror.

Mahmoud Zahar under ett tal i februari 2019.
Mahmoud Zahar under ett tal i februari 2019. Bild: NASSER NOURI

Mahmoud Zahar

Mahmoud Zahar föddes i Gaza 1945 av en palestinsk far och en egyptisk mor. Han är en av Hamas mest framstående ledare.

Han är uppväxt i Gaza, men studerade senare vid universitetet i Kairo.

Han återvände sedan till Gaza, där han arbetade som läkare, fram till att israeliska myndigheter avskedade honom på grund av hans politiska hållning.

ANNONS

Mahmoud Zahar tillfångatogs 1988, och satt fängslad i Israel fram till att han deporterades 1992, samtidigt som bland andra Ismail Haniya.

Zahar arbetade inom Palestinas utrikesdepartment efter Hamas framgång i det palestinska valet 2006, fram till att Haniya avsattes ett år senare.

Han var aktiv i det palestinska utrikesdepartementet efter Hamas vinst i parlamentsvalet 2006.

Zahar var nära att mördas redan 2003, när ett israeliskt flygplan släppte en bomb på hans bostad i Gaza. Mahmoud Zahar blev lindrigt skadad, men hans äldste son, Khaled, dog i attacken. Hans andra son, Hossam, som var medlem i Hamas militär, dödades i en israelisk flygräd i Gaza 2008.

LÄS MER:Källor: Irans högste ledare har beordrat attack mot Israel

LÄS MER:Iran har tidigare anklagat Israel för mord på sin mark

LÄS MER:Hamas politiske ledare dödad i Iran

ANNONS