Magdalena Andersson besökte demokraternas konvent i USA

Magdalena Andersson (S) tar med sig både humor och sakpolitik till Sverige efter besöket på demokraternas konvent i USA.
Den tidigare statsministern hyllar också Kamala Harris.
– Hon är uppenbart kunnig och kompetent, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Demokraternas konvent som pågått i Chicago sedan i måndags har lockat tusentals. Också Magdalena Andersson är på plats och mycket nöjd med sitt besök.

– Det har varit fantastiskt. Dels är stämningen inne på konventet elektrisk, man kan verkligen ta på optimismen och energin. Och sen har det varit otroliga tal och framträdanden, säger S-ledaren.

Förutom ett besök på konventet har Magdalena Andersson dessutom hälsat på ett kampanjkontor i Wisconsin och haft flera spontana möten samtal. Ett av dem gjorde ett särskilt stort intryck på henne – pratstunden med kongressledamoten Jason Crow. Crow var en av flera som befann sig i Kapitolium under stormningen den 6 januari 2021.

ANNONS

– Det var väldigt starkt när han berättade om det. Hur kan USA hamna i en punkt där folk försöker att bryta sig in i kongressen och tror att valet är stulet? Vi hade en lång diskussion om det och också om sociala mediers roll i hur högerextrema budskap sprids.

Magdalena Andersson i möte med kongressledamoten Jason Crow som befann sig i Kapitolium under stormningen den 6 januari 2021. Skärmdump från Magdalena Anderssons Instagramkonto.
Magdalena Andersson i möte med kongressledamoten Jason Crow som befann sig i Kapitolium under stormningen den 6 januari 2021. Skärmdump från Magdalena Anderssons Instagramkonto. Bild: Skärmdump/Instagram

Magdalena Andersson betonar att USA-valet i november är väldigt viktigt – även för Europa och Sverige. Inte minst eftersom den politik som en amerikansk president för har stor påverkan på säkerheten.

– Trump kan ju säga en sak och göra något annat. Han kan ju säga lite vad som helst, så det är svårt att veta exakt vilken utrikespolitik han skulle föra.

I Kamala Harris finns en president som vill upprätthålla den transatlantiska länken, som är en varm anhängare av ett starkt och välfungerande Nato och som vill fortsätta stödet till Ukraina, menar Magdalena Andersson.

– Vi kommer att behöva bygga en relation med presidenten oavsett vem det är. Men det blir lättare med en president som är intresserad av internationellt samarbete.

Och Magdalena Andersson ser positivt på Kamala Harris och hennes politik. Det finns mycket att inspireras av, enligt S-ledaren.

– Dels är ju den faktiska sakpolitiken som hon nu pratar om intressant. Till exempel att vanliga hushåll inte bara ska kunna hålla näsan ovanför vattenytan utan faktiskt också kunna leva ett bra liv. Det där ligger väldigt nära den politikutveckling som vi har haft i våra elva arbetsgrupper nu och som vi kommer att diskutera och fatta beslut om.

ANNONS

”Konventet är en show”

Sättet som demokraterna använder humor för att bemöta högerextrema ledare som Trump är ytterligare en sak som Magdalena Andersson lyfter som intressant. Speciellt med tanke på att den högerextrema rörelsen är en internationell rörelse, menar hon.

– Vi ser den i Europa och vi ser det i Sverige också i Sverigedemokraterna. Det blir en intressant kontrast också tänker jag, mellan det hatiska och hotfulla och de splittrande budskapen som kommer från de högerextrema krafterna, och så det mer humoristiska. Det är en skillnad i tonläge som också beskriver en skillnad i hur man ser på människor och hur samhället ska vara.

Under konventet har många betonat glädje, exempelvis i sina tal, tar du med dig något från det?

– Vi brukar ju alltid säga att gladast vinner. För progressiva rörelser som vill bygga ett samhälle på sammanhållning, på att man ska framåt, på att alla ska med – där är ju glädje och lust till politik och till att förändra samhället en central och naturlig del. Och det skiljer oss från det mer mörka och hotfulla som finns i högerextremismen.

Magdalena Andersson tycker också att konventets uppsluppna stämning skulle kunna inspirera Sveriges politiska möten.

– Våra partikongresser är ju något annat; det finns hundratals motioner – och det ska diskuteras, debatteras, kompromissas och beslutas. Det här konventet är ju en show. Men det skulle inte skada med lite mer av det här i slutet på våra partikongresser så att alla går hem med en bra känsla.

ANNONS
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris.
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Bild: Jacquelyn Martin

Kamala Harris kan bli den första kvinnliga presidenten i USA, och du har också erfarenhet av att vara den första kvinnan. Vad skulle du ge för råd till henne?

– Jag har alltid varit glad över den erfarenhet jag hade, att jag till exempel varit finansminister och arbetat nära statsministern. Och det har hon ju också, under fyra år i Vita huset. Hon har verkligen erfarenhet för att göra det här jobbet.

Magdalena Andersson träffade Kamala Harris i Vita huset 2022.

– Hon är väldigt rak och tydlig. Hon är uppenbart kunnig och kompetent. Men också varm, och rolig. Så jag hoppas att vi får se alla de här delarna av hennes personlighet i hennes tal. Det är alltid väldigt viktigt när man kliver fram på det sättet att man hela tiden bottnar i sig själv.

Magdalena Andersson tycker inte att man ska lägga för mycket fokus på att Kamala Harris kan bli den första kvinnliga presidenten i USA, men ser samtidigt ett värde i symboliken.

– Under mina år som statsminister och finansminister har jag aldrig varit kvinna i första hand. Men det handlar också om vem man är, jag är väldigt sakpolitiskt orienterad. Men jag blev själv överraskad som statsminister, hur mycket det verkade betyda för människor att jag var den första kvinnan, hur stark symbol det var. Inte minst bland unga killar och tjejer, man kunde nästan se hur det slöts nya synapser i huvudet på tioåringar som såg att en kvinna var statsminister. Så om det blir en kvinnlig president i USA så kommer det att betyda något och bära en stark symbolik.

ANNONS

LÄS MER:Lance Fourstar är med och avgör vem som blir presidentkandidat

LÄS MER:Här samlas influencers i Chicago – för att snacka politik

LÄS MER:Väljare extatiska under Demokraternas konvent

ANNONS