Arkivbild från demonstrationerna i Paris. En demonstrant uppges ha blivit slagen av en polis så till den grad att han tvingats amputera sin testikel. Bilden har inget med händelsen att göra.
Arkivbild från demonstrationerna i Paris. En demonstrant uppges ha blivit slagen av en polis så till den grad att han tvingats amputera sin testikel. Bilden har inget med händelsen att göra. Bild: Lewis Joly

Man blev slagen av polis – tvingas amputera testikel

Förra veckan demonstrerade över en miljon fransmän mot regeringens pensionsreformer, vilket ledde till flera sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.
En demonstrant ska ha blivit slagen av polisen på ett sådant sätt att han nu måste amputera sin testikel.

ANNONS
|

En 26-årig man som deltog i de omfattande demonstrationerna i Paris förra veckan har fått amputera sin testikel efter att han blivit slagen i skrevet av polisen, rapporterar den franska tidningen Liberation.

Det var på torsdagen den 19 januari som stora delar av Paris stannade när mer än en miljon fransmän demonstrerade över de pensionsreformer som regeringen presenterat, som innebar att pensionsåldern för de flesta i landet höjs.

Demonstrationerna uppgavs för det mesta ha gått lugnt till, men på vissa håll drabbade en del demonstranter samman med polisen. Mindre bränder bröt ut, skyltfönster krossades och stenar kastades, vilket resulterade i att runt 30 personer greps.

ANNONS

Slogs i skrevet – måste amputera högra pungkulan

Men en 26-årig man uppger att han blivit nedslagen av en polis medan han tog bilder på en konfrontation mellan några demonstranter och en annan polis.

Under tiden som han låg på marken blev han attackerad av en tredje polis, som riktade ett slag med sin batong mot 26-åringens ljumske och skrev. Slaget ska ha gett honom så pass svåra skador att han tvingats amputera sin högra testikel.

En video som uppges visa händelsen har cirkulerat på sociala medier och fransk tv under helgen.

Mannen har upprättat en stämningsanmälan om ”frivilligt våld, utövat av en myndighetsperson, som lett till stympning”. Han säger att han anmäler för att ”få slut” på övervåldet.

”Så att det här slutar, eftersom jag inte är den första personen som utsätts för våld av polisen”, säger mannen enligt Liberation, vilket ABC News rapporterar.

Fakta: Den franska pensionen

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.

Sedan dess har det gjorts återkommande försök att ändra lagstiftningen – försök som fransmännen protesterat med kraft mot.

1995, när Mitterrand hade ersatts på presidentposten av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att införa ett universellt pensionssystem och höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut på gatorna och demonstrerade i tre veckors tid, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna i Frankrike sedan Majrevolten 1968. Pensionsförslagen drogs tillbaka.

2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Det var då de fackliga centralorganisationerna senast gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Miljontals människor gick ut på gatorna i protest. Pensionsåldern höjdes, även om regeringen gick med på mindre eftergifter.

I slutet av 2019 och början av 2020 utlystes stora strejker i landet mot president Emmanuel Macrons planer på en stor omvälvning av pensionssystemet. Strejkerna var de mest långvariga sedan 1968 och stöddes av en majoritet av fransmännen. I slutänden lades planerna på is, delvis med anledning av covidpandemin.

Källa: TT

LÄS MER:Frankrike lamslaget av "djävulsk torsdag"

LÄS MER:Brittisk polis erkänner över 20 våldtäkter

LÄS MER:Polis brändes levande under protester i Peru

ANNONS