Många pannkakor för Macron

Tiotals medarbetare till president Emmanuel Macron misstänks för jäv. Trots presidentens löfte om en föredömlig fransk republik så får de sitta kvar.
– De som nu ska åtalas, måste avgå, säger 30-åriga Inès Bernard, jurist på kända Anticor, en sammanslutning mot korruption och som ligger bakom anklagelserna.

ANNONS
|

Innan Emmanuel Macron valdes till Frankrikes president första gången 2017, lovade han att den franska republikens medarbetare skulle vara föredömen.

– Den som misstänks för brott måste avgå, sa han då.

Det fick många att rösta på honom.

Men sedan Macron tillträdde sin post har över fyrtio ministrar och rådgivare misstänkts för jäv, inblandning i intressekonflikter och sexuella övergrepp. Det rör sig om både kvinnor och män, meddelar den grävande sajten Mediapart. Flera står redan åtalade.

‘’Skandalerna är en fara för den franska statsapparaten’’, skrev man häromdagen på dagstidningen Le Mondes ledarsida.

– Ja, det har blivit många pannkakor på en gång för Macron, som åter valdes till president så sent som i våras, kommenterar Christophe Premat statsvetare, docent i franska vid Stockholms universitet och f d ledamot i franska nationalförsamlingen.

ANNONS

– För ett EU-land är det som sker mycket allvarligt, anser han.

Christophe Premat statsvetare, docent i franska vid Stockholms universitet och f d ledamot i franska nationalförsamlingen.
Christophe Premat statsvetare, docent i franska vid Stockholms universitet och f d ledamot i franska nationalförsamlingen. Bild: Privat

”Måste avgå”

Tyngst väger det faktum att Frankrikes justitieminister Éric Dupond-Moretti ska ställas inför rätta, då han kan ha missbrukat sin politiska maktposition för att göra upp med motståndare.

Frankrikes justiteminister Éric Dupond-Moretti är i blåsväder för ogentligheter under hans tid som minister.
Frankrikes justiteminister Éric Dupond-Moretti är i blåsväder för ogentligheter under hans tid som minister. Bild: Gonzalo Fuentes

Dupond-Moretti ska bland annat ha velat stoppa domaren Édouard Levrault, som nystat i en korruptionshärva med politiker i furstendömet Monaco samt ryska miljardärer.

– Ministern måste avgå, kräver 30-åriga Inès Bernard i Anticor, en sammanslutning med över sex tusen medlemmar och tillgång till ett femtiotal jurister.

Organisationens aktioner har stor genomslagskraft sedan starten 2008. Den är icke lukrativ, får inga statliga subventioner utan lever på donationer och är därmed oberoende.

30-åriga juristen Inès Bernard i antikorruptionsorganisationen Anticor är bestämd:”Anklagade medarbetare till president Macron måste avgå.”
30-åriga juristen Inès Bernard i antikorruptionsorganisationen Anticor är bestämd:”Anklagade medarbetare till president Macron måste avgå.” Bild: Johan Tollgerdt

– Efter tips från visselblåsare har vi drivit saken inför domstol. Därmed är det första gången någonsin en sittande fransk justitieminister ställs inför rätta, säger hon till GP.

Då Anticors medarbetare ofta utsätts för anonyma hot vill hon inte ta emot på kontoret. Istället blir det te på ett kafé i förorten Montreuils centrala delar.

Även om ministern står anklagad understryker Inès Bernard att oskyldighetspresumtion är en grundläggande princip i ett demokratiskt land.

Motsträvig justitieminister

– Men ska president Macron ha väljarnas förtroende, måste hans medarbetare vara ett föredöme ända ut i fingerspetsarna. Så han har egentligen allt att vinna på det här, anser hon.

ANNONS

Den 61-årige justitieministern Eric Dupond-Morettis beslut har dock chockat den franska opinionen.

– Jag har inga planer på att avgå, sa han nyligen i fransk tv.

Försvarsadvokaten förnekar anklagelserna och har överklagat saken.

Ministern och advokaten är ofta beundrad då han gått den så kallade ”långa vägen”. Från att ha uppfostrats av en ensamstående italiensk städerska har han lyckats ta sig upp i makteliten.

Han blev känd för den stora massan när han lyckades få flera personer frikända, efter att de anklagats för brutala mord.

Svågerpolitik

49-årige stabschefen Alexis Kohler som är president Macrons högra hand är också åtalad sedan några dagar. Han anses i sin tur vara en mycket diskret person.

Häromdagen kallades han till förhör inför domare misstänkt för jäv gällande rederibolaget MSC och som drivs av hans mammas kusiner.

Även här har Anticor dragit saken inför domstol.

– Kohler kan ha påverkat presidentens beslut i fall där hans släktingars företag dragit stor fördel. Det handlar om svågerpolitik på högsta nivå, förklarar statsvetaren Christophe Premat.

I andra affärer misstänks Alexis Kohler för att ha tagit beslut som lett till att den franska staten förlorat närmare hundra miljarder euro. Ett par oppositionspolitiker anklagar honom för att vara landets mest korrumperade statstjänsteman.

ANNONS

Stabschefens advokat uppger att hans klient nekar till anklagelserna.

Utredningarna kommer att vara i flera år men kommer i ett läge som är politiskt känsligt för Emmanuel Macron med tanke på den sociala oro som råder i landet.

På högertidningen Le Figaros sajt anser 67 procent av läsarna att varken justitieministern eller stabschefen är lämpliga på sina poster längre.

Debatten är hög även på gräsrotsnivå.

Datateknikern Yves Prélot i Paris tycker att rättsprocessen måste få ha sin gång trots den höga samhällsdebatten.
Datateknikern Yves Prélot i Paris tycker att rättsprocessen måste få ha sin gång trots den höga samhällsdebatten. Bild: Johan Tollgerdt

Datateknikern Yves Prélot i Paris tycker dock inte att man ska gå varsamt fram.

– Det är domstolarna som ska undersöka och eventuellt döma de misstänkta, inte medierna, säger han.

Två nya juridiska instanser har skapats i Frankrike de senaste åren. Maktens män kan inte längre skyddas av presidenten, vilket ofta var fallet förr.

– Detta hjälper staten att fungera bättre än tidigare. Därmed kan de aktuella åtalen ses som en seger för rättsväsendet i ett av EU:s viktigaste länder, säger Christophe Premat.

Statsvetare om läget i Frankrike.

• Macrons covidregler var bland de strängaste i hela EU. Under flera månader förbjöds fransmännen att lämna sina hem utan tillstånd.

• Sedan Macrons tillträde vid makten 2017 har kristna hjälporganisationer slagit larm om att en miljon fler fransmän hamnat under fattigdomsgränsen, jämfört med tidigare.

• Kriget i Ukraina oroar och i söndags marscherade nästan 30 000 personer i Paris på uppmaning av vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon mot prishöjningarna i landet. I september steg de med över sex procent. Främst i ledet gick Nobelpristagaren i litteratur Annie Ernaux, som GP träffat.

• Samtidigt pågår bensinstrejk vid flera oljeraffinaderier.

• På tisdagen den 18 oktober uppmanade flera fackförbund till generalstrejk i protest mot en hårt ifrågasatt pensionsreform.

LÄS MER:Frankrikes justitieminister inför rätta

LÄS MER:Macron vill ha tysk energisolidaritet

LÄS MER:Massiv protest mot läget i Macrons Frankrike

ANNONS