Den avgående nederländske premiärministern tar över rollen som Natos generalsekreterare efter Jens Stoltenberg 1 oktober.
Den avgående nederländske premiärministern tar över rollen som Natos generalsekreterare efter Jens Stoltenberg 1 oktober. Bild: Mindaugas Kulbis

Mark Rutte blir Natos nya generalsekreterare

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte blir Natos näste generalsekreterare.

ANNONS
|

Rutte valdes officiellt till Natos nya generalsekreterare på onsdagen och i oktober kommer han att ta över efter Jens Stoltenberg – som har suttit på posten sedan 2014. På X beskriver Stoltenberg Rutte som en ”sann transatlanticist” och en ”stark ledare”.

”Jag önskar honom all framgång när vi fortsätter att stärka Nato”, skriver han.

Beslutet beskrivs som en formalitet efter att Ruttes enda rival, Rumäniens president Klaus Iohannis, meddelat sitt avhopp så sent som förra veckan. Samtliga 32 medlemsländer ställde sig bakom Mark Rutte, vilket krävs för att bli godkänd för toppjobbet.

Smidig diplomat

Den 57-årige premiärministern har länge varit favorittippad till posten som Natos generalsekreterare. Han har beskrivits som en smidig diplomat och anses vara en av de europeiska ledare som haft bäst relation med Donald Trump under hans period som president.

ANNONS

Mark Rutte har varit premiärminister sedan 2010 och är därmed den nederländske ledare som suttit längst på posten. Om knappt en vecka svärs efterträdaren Dick Schoof formellt in som landets nya premiärminister.

Fakta: Mark Rutte

Nederländska Mark Rutte (född 1967) antas den 1 oktober ta över rollen som försvarsalliansen Natos generalsekreterare efter norska Jens Stoltenberg, sedan den enda kvarvarande motkandidaten Klaus Iohannis kastat in handduken.

Mellan 2006 och 2023 var Rutte partiledare för högerliberala VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) och Nederländernas premiärminister mellan 2010 och den 2 juli 2024, då efterträdaren Dick Schoof formellt svärs in.

Han är därmed den nederländske ledare som suttit längst på sin post, och även näst längst i EU efter Ungerns Viktor Orbán.

Pappa Izaak Rutte (1909-88) var verksam i Nederländska Ostindien (nuvarande Indonesien) och förlorade sin första hustru, som han hade tre barn med, i ett japanskt interneringsläger 1945. Han gifte då om sig med hennes syster Mieke (1923-2020) och fick ytterligare fyra barn, däribland Mark.

Ett av syskonen, brodern Wim, dog i aids på 1980-talet. I intervjuer har Rutte beskrivit förlusten av fadern och brodern som livsomvälvande.

57-årige Rutte är ogift och har inga barn. (TT)

LÄS MER:Normal och tråkig – och näste man att leda Nato

LÄS MER:Rutte enda kandidaten till Natochefjobbet

LÄS MER:Allt talar för Rutte som ny ledare för Nato

ANNONS