Miljardbeslag av kokain som gömts i bananlådor i Tyskland

Den tyska polisen har gjort ett stort beslag av kokain i tyska Hamburg, som ska ha ett gatuvärde av 1,1 miljarder kronor.
Det är det andra större beslaget på kort tid. I början av september upptäckte anställda i flera tyska matbutiker stora mängder kokain som gömts i bananlådor.

ANNONS
|

På fredagen meddelar polisen i Hamburg att man beslagtagit över två ton kokain tidigare i veckan, rapporterar bland annat tyska Bild.

Enligt polisen ska kokainet ha ett gatuvärde på cirka 100 miljoner euro – motsvarande cirka 1,1 miljarder svenska kronor.

Polisen ska ha slagit till mot ett industriområde i Hamburg när kokainet skulle lastas av. Tolv personer har gripits i samband med tillslaget och misstänks nu för brott.

Utredare uppger till Bild att man under 2023 beslagtagit 43 ton kokain i Tyskland. Det var mer än dubbelt så mycket jämfört med föregående år.

Tyska matbutiker hittade kokain värt miljoner i bananlådor

Tidigare i veckan gick den tyska polisen ut med att man i början på september gjort stora drogbeslag på flera platser, rapporterar tyska Stadt-Kurier.

ANNONS

Anställda på två olika lågprisbutiker inom samma kedja upptäckte på tisdagen den 10 september flera paket med kokain som gömts i bananlådor. De kontaktade polisen i samband med upptäckten.

Samma dag hittade polisen kokainförpackningar i ytterligare åtta andra av kedjans butiker, på olika platser runt om i västra Tyskland utanför Düsseldorf.

Totalt samlade polisen ihop 95 kilo kokain, som ska ha ett värde på sju miljoner euro – motsvarande nästan 80 miljoner kronor.

De tyska myndigheterna utreder fortfarande var exakt det beslagtagna kokainet kom ifrån men misstänker att det kommit från Sydamerika. Enligt den information som offentliggjorts av polisen anlände bananleveransen till en hamn i Antwerpen.

Utredarna tror att försändelsen först skickades till ett centrallager, innan det distribuerades ut till de enskilda butikerna.

Kokain och bananer – en vanlig kombo

Det här är långt ifrån de enda kokaintillslagen som gjorts i samband med att bananer packats upp. Tvärtom, kan listan göras lång.

I april tidigare i år hittades uppemot 100 kilo kokain, gömt i banankartonger, i flera Lidl-butiker i Brandenburg och Berlin.

Och för bara ett par veckor sedan hittades 40 kilo kokain i franska mataffärer – även då packat med lastpallar av bananer.

Och det är inte heller ovanligt med ännu större beslag.

ANNONS

I februari tidigare i år hittades 5,7 ton kokain i Storbritannien som gömts i en container tillsammans med en last med bananer. Polisen i Storbritannien tror att kokainet var på väg till tyska Hamburg och att det sedan skulle distribueras vidare. Beslaget var värt motsvarande 5,9 miljarder svenska kronor.

Även i juli förra året hittade tullen 8 000 kilo kokain gömt i en bananleverans i Nederländerna, vilket Reuters rapporterade.

Därför göms kokain bland bananer

En av anledningarna till att bananer och kokain är en så populär kombination beror helt enkelt på geografi – då varorna exporteras från samma kontinent.

En annan är att bananer, men även annan frukt, hjälper kokainet att ta sig förbi tullen.

– Bananer, som är färskvaror, behöver röra sig genom hamnar så fort som möjligt vilket sätter press på tullmyndigheter. Och bananer behöver transporteras i kylda containrar, som är perfekta gömställen för kokain, antingen i kylaggregaten eller innanför de tjocka väggarna, sa Jerry McDermott, medgrundare av tankesmedjan Insight Crime, till VICE News i en artikel från 2022.

LÄS MER:Fyndet bland bananerna: Kilovis med kokain

LÄS MER:Därför smugglas kokain med bananer

LÄS MER:Kokain hittat bland bananer i tyska mataffärer

LÄS MER:Mångmiljardbeslag av kokain bland bananer

ANNONS