Minst 18 döda i Bosnien – byar isolerade efter naturkatastrof

Under fredagen drabbades Bosnien av förödande översvämningar och jordskred som krävt minst 18 människoliv. Göteborgaren och influencern Vahid Demic är nu på väg till katastrofområdet för att hjälpa de drabbade.
– Förutom de människor som har dött har även boskap drunknat, säger han.

ANNONS
|

Enorma mängder regn i centrala Bosnien-Hercegovina utlöste våldsamma översvämningar och plötsliga jordskred som forsade in i människors hem och svepte med sig allt i sin väg under natten till fredag.

Under fredagsnatten drabbades centrala Bosnien-Hercegovina av översvämningar och efterföljande jordskred. Minst 18 personer miste livet.
Under fredagsnatten drabbades centrala Bosnien-Hercegovina av översvämningar och efterföljande jordskred. Minst 18 personer miste livet. Bild: Armin Durgut

Minst 17 liv har släckts – bland dem en gravid kvinna och ett spädbarn – och ett tiotal människor är fortfarande saknade.

– Vi vet ännu inte det exakta antalet. Jag kan inte minnas en kris som denna sedan [Balkan]kriget. Omfattningen av den här kaotiska situationen är skrämmande, säger regionens presstalesperson Darko Juka till den bosniska nyhetssajten Klix.ba.

De mest ödesdigra scenerna utspelade sig i och omkring den populära turistorten Jablanica, en liten stad längs huvudvägen mellan Mostar och Sarajevo, som nu har förvandlats till ett katastrofområde som föranlett Bosnien att utlysa nationellt krisläge.

ANNONS

Vägar och broar har spolats bort eller blockerats av bråte. Vattenmassorna har orsakat ett ras vid ett stenbrott som begravde hus och bilar. En 200 meter lång järnvägssträcka hängde i luften efter att vattnet underminerat marken under den.

Och flera byar var under lördagen fortfarande avskurna från omvärlden.

– Det finns några byar i området som fortfarande inte kan nås, och vi vet inte vad vi kommer att finna där, sa en talesperson för Bergsräddningstjänsten till Klix.

Under lördagen har Bergsräddningstjänsten sökt igenom ras och massor efter fler döda. Här bärs ett lik iväg, och flera byar är fortfarande isolerade.
Under lördagen har Bergsräddningstjänsten sökt igenom ras och massor efter fler döda. Här bärs ett lik iväg, och flera byar är fortfarande isolerade. Bild: Armin Durgut

Göteborgaren Vahid Demic reser till Jablanica

Influencern och göteborgaren Vahid Demic har via sitt Instagramkonto "friluftsbaba" startat en insamling till förmån för den drabbade lokalbefolkningen. När GP når honom på lördagen har han just gått ombord på sitt flyg till Bosnien, med planen att nå de drabbade områdena på söndagen.

– Jag kommer visa mina följare hur det ser ut på plats och försöka få folk att engagera sig. Det är viktigt att förstå att det både finns ett akut behov av stöd och ett långsiktigt behov.

Vahid Demic driver Instagram-kontot friluftsbaba och använder sig av det för att nå ut till sina följare, under tiden han befinner sig i det drabbade området i Bosnien.
Vahid Demic driver Instagram-kontot friluftsbaba och använder sig av det för att nå ut till sina följare, under tiden han befinner sig i det drabbade området i Bosnien. Bild: Privat

Vad säger folket på platsen till dig?

– Alla säger samma sak. Under översvämningarna hade folk åtminstone en liten chans att förbereda sig, men när jordskreden kom gick det extremt snabbt. Då handlade det om ett tiotals sekunder, säger Vahid Demic och tillägger:

ANNONS

– Förutom de människor som har dött har även boskap drunknat, och det har uppstått stora skador på egendom. För de som arbetar med jordbruk har deras levebröd försvunnit, och översvämningarna kan skapa problem för vårsådden.

”Förrvärats av klimatförändringarna”

Enligt forskare från World Weather Attribution (WWA) har den senaste fyradagarsperioden varit den regnigaste som någonsin registrerats i regionen. Den internationella forskargruppen menar att översvämningarna har förvärrats av klimatförändringarna.

Räddningstjänsten söker efter fler offer i Jablanica.
Räddningstjänsten söker efter fler offer i Jablanica. Bild: Armin Durgut

Översvämningarna följer efter en ovanligt kraftig sommartorka, som gjort att många floder och sjöar torkat ut, och att den uttorkade marken har försvårat upptagningen av översvämningsvattnet.

Katastrofen är den värsta naturkatastrof som drabbat Bosnien sedan översvämningarna 2014.

Det är andra gången på tio år som Bosnien drabbas av förödande översvämningar.
Det är andra gången på tio år som Bosnien drabbas av förödande översvämningar. Bild: Armin Durgut

Då omkom 65 personer i Bosnien, Serbien och Kroatien, och skadorna uppgick till närmare 30 miljarder kronor. I samband med översvämningarna sköljdes även tidigare kända minfält från Balkankrigen på 90-talet upp av vattenmassorna eller drogs med av jordskreden, vilket gjorde att de förflyttade sig.

LÄS MER:Vahid Demic flyr staden – för att bli en bättre pappa

LÄS MER:Översvämning jämförs med Balkankrig

LÄS MER:Lera till nocken efter skyfall – 14 döda

ANNONS