Misstänkt mördare hittad efter 52 år

För över 50 år sedan hittades en 16-årig flicka mördad strax utanför staden Baltimore i USA, men polisen lyckades inte fastställa vem som dödat henne. Nu har man med hjälp av genetisk släktforskning kunnat hitta en misstänkt.

ANNONS
|

Det var en vanlig fredag i oktober år 1970 när den 16-åriga Pamela försvann från ett köpcenter i Maryland, USA. Fyra dagar senare hittades hennes kropp i ett skogsområde, bara ett stenkast från var polisen hittat hennes övergivna bil en dag tidigare, rapporterar AP.

Obduktionsläkare kunde fastställa att 16-åringen strypts ihjäl och att det hon utsatts för var ett mord. Men vem som begått mordet skulle förbli ett mysterium i flera decennier.

Mördare hittades genom släktforskning

Polisen kunde säkra och samla in tekniska bevis från brottsplatsen, men på 70-talet var tekniken inte tillräckligt utvecklad för att de skulle kunna utvinna några ledtrådar från dem.

ANNONS

Nu, mer än 50 år senare, har teknik som genetisk släktforskning blivit allt mer vanligt, vilket även kan vara till stor hjälp för brottsutredare med kalla fall.

– När Pamela mördades år 1970 så existerade inte genetisk genealogi. Dna-analyser fanns inte. Verktygen som användes för att lösa hennes mord, både de vetenskapliga och de utredande, har utvecklats. Den här tekniken ger FBI en möjlighet att lösa fall som inte skulle ha lösts på något annat sätt, säger Thomas Sobocinski, en specialagent på FBI som arbetar i Baltimore, till CNN.

– Vi använder dna från brottsplatsen och analyser för att utveckla en profil. Sen använder vi information och de databaser som finns tillgängliga för att kunna identifiera potentiella släktingar till antingen en misstänkt eller till offret.

Misstänkta mördaren är död

Myndigheterna vill inte specificera exakt vad utredarna hittat, men säger att de fått ”dna-prover från människor”, vilket gjort att man lyckats identifiera en misstänkt man som de säger kan kopplas till mordet.

Den misstänkta mannen, skulle ha varit runt 21 år vid mordtillfället, lever inte längre utan gick bort år 2018. Men polisen säger att om han hade levt idag så hade han blivit gripen misstänkt för mordet på 16-åriga Pamela.

ANNONS

Fallet är fortfarande pågående och polisen uppmanar allmänheten att träda fram ifall de vet något mer om mordet.

– Det är mycket viktigt för mig att säga att utredarna inte uteslutit möjligheten att ytterligare en person eller flera personer kan vara inblandade i mordet. På grund av det så måste vi skydda utredningens integritet och eventuella framtida åtal, säger polisen Jackie Davis under en presskonferens, rapporterar CNN.

LÄS MER:Man våldtog och mördade 15-åring – döms till fängelse efter 48 år

LÄS MER:Oskyldig man satt i fängelse för mord i 23 år – nu släpps han fri

LÄS MER:Italiensk maffiaboss arresterad – på flykt i 30 år

ANNONS