Begravning i Gaza, den 17 augusti. Omkring 40 000 palestinier tros ha dödats sedan den 7 oktober. Totalt är det 34 344 namn som är med på en ny rapport över döda som den lokala hälsomyndigheten i Gaza släppt.
Begravning i Gaza, den 17 augusti. Omkring 40 000 palestinier tros ha dödats sedan den 7 oktober. Totalt är det 34 344 namn som är med på en ny rapport över döda som den lokala hälsomyndigheten i Gaza släppt. Bild: Abdel Kareem Hana

Myndighetens lista över personer som dött i Gaza

Den lokala hälsomyndigheten i Gaza har släppt en 649 sidor lång lista med namn på palestinier som dött mellan den 7 oktober 2023 fram till den sista augusti i år.
Bland de nästan 35 000 namnen uppges nästan 10 000 av dem vara 15 år eller yngre. Och 710 är barn som ska ha dött innan de fyllt ett år.

ANNONS
|

Att omkring 40 000 palestinier dött sedan den 7 oktober är siffror som tidigare rapporterats av lokala hälsomyndigheter och av FN organisationen OCHA. Den nya listan har inte verifierats från utomstående källor eller myndigheter.

Totalt är det 34 344 namn som är med på listan som den lokala hälsomyndigheten i Gaza nu publicerat, på personer från 0 års ålder till 101 år.

På listan förekommer inget datum då personerna dött eller någon dödsorsak – om det berott på till exempel sjukdom, svält eller på grund av andra fysiska skador. Men de har med namn och födelsedatum.

ANNONS

De första 14 sidorna av rapporten är namn och uppgifter om 710 barn som ska ha dött innan de fyllt ett år. Maryam, Mohammed, Lana och Dhiia är några av dem.

Totalt är det 9 890 personer som ska vara 15 år eller yngre.

– Att en majoritet av Gazaborna är under 18 år avspeglas i de här siffrorna också. Det faktum att Gaza har en väldigt ung befolkning gör att barn drabbas väldigt hårt, och att det är ett krig som åsamkat Gazas civilbefolkning ett väldigt stort lidande, säger Anders Persson, Mellanösternforskare och docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Det är i det närmaste unikt att människor inte har någonstans att fly, mer än att röra sig internt.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Bild: Johan Nilsson/TT

Så kan man tolka siffrorna

Samtidigt menar Anders Persson att rapporten är något svåranalyserad. Till exempel framgår inte någon metodologi kring hur siffrorna samlats in.

– Överlag är det här lite av en källkritisk mardröm – både för journalister och akademiker. Det är svårt att belägga uppgifterna, men man får resonera kring det och vara transparent med svårigheterna att tolka dem, säger Anders Persson.

– Jag kan inte bevisa att den stämmer, eller att namnen stämmer. Det är också såklart anmärkningsvärt att det inte presenteras några militära förlustsiffror från Hamas.

ANNONS

Anders Persson säger också att under tidigare krig har dödstalen som de palestinska hälsoministerierna kommit med stämt på totalen, men att det också då funnits diskussioner om hur många som varit civila och hur många varit stridande.

– Siffrorna som nämns där är ungefär samma siffror som israeler också använder. Även om det är svårt att belägga exakt, så tyder mer och mer på att den totala dödssiffran ligger häromkring, säger Anders Persson.

Att man inte går ut med någon information om hur många som stridit för Hamas som finns med i siffrorna kan ha flera förklaringar, menar Anders Persson.

– Det kan vara demoraliserande att gå ut med det, även för den egna civilbefolkningen. Och sen kan man också vilja dölja det av militärtaktiska skäl, för att inte Israel ska dra slutsatser om var de är effektiva eller inte. Det kan också vara att man faktiskt inte vet. Men man bör ha någon typ av uppskattning.

Den unga befolkningen i Gaza

Befolkningen i Gaza är mycket ung. Enligt en FN-rapport tidigare i år uppges över 70 procent av Gazas två miljoner invånare är under 30 år gamla.

Nina Gren är universitetslektor i socialantropologi vid Lunds universitet. Hon menar att det finns flera skäl till att Gaza har en ung befolkning.

ANNONS

– Dels beror det på att relationerna med Israel handlar om demografi. Att Israel har en öppen policy om att man ska ha en judisk majoritetsbefolkning.

Hon beskriver Israel som pro-natalistiskt, alltså att landet är för att många barn föds.

– Ibland kan man prata om speglingar mellan de israeliska och palestinska samhällena, där palestinier svarar genom att också bli pro-natalistiska, säger Nina Gren.

– Det har funnits en politisk retorik att det är bra att vara många, för då tänker man att man kan slå Israel rent numerärt eller få fler till kampen.

En annan faktor som gör att man skaffar större familjer är just höga dödstal.

– Man vill ha många barn för att ersätta de som dött. Forskning visar att det varit liknande efter folkmordet i Rwanda och efter Förintelsen. Ett svar på det massiva våldet där man förlorar släktingar eller nära och kära är att man skaffar fler barn.

För några generationer sedan var det vanligare att man växte upp i familjer med uppemot tio eller fler syskon. Men under de senaste 20 åren har det förändrats.

– Allt fler palestinier har velat ha lite mindre familjer för att ha råd med att utbilda barnen, så att de kan göra motstånd mot israel på ett annat sätt. Genom att vara högutbildade eller tjäna pengar, bli politiker, eller liknande, säger Nina Gren.

ANNONS

Hon säger även att det är vanligare att folk inte blir lika gamla i Palestina.

– Det handlar om den stress som folk utsätts för, som gör att folk blir sjuka, och att man tar till olika former av tröst som socker eller cigaretter som påverkar folkhälsan generellt. Och sen eftersom Gaza varit under blockad i 17 år har det funnits stora problem att få tillgång till rent vatten och problem med avloppssystemen.

Om listan och antalet döda säger Nina Gren:

– Det är ganska uppenbart att den israeliska armén inte har brytt sig om att civila dödats. Jag vet att israel kan utföra precisionsattacker, till exempel mot en specifik lägenhet där en politisk motståndare skulle kunna befinna sig. Men nu har man använt helt andra vapen, som förstört mer och dödat fler människor.

LÄS MER:Här är bilderna på hur svälten drabbar barnen i Gaza

LÄS MER:Så mycket mer skänker svenskar till Ukraina än till Gaza

LÄS MER:Många inom samma familjer dödade i anfall

ANNONS