Nasas toppkandidater – de kan få resa till månen i Artemisprojektet

Svensk-amerikanska Jessica Meir är en av toppkandidaterna, när Nasa ska välja ut de första månfararna på över 50 år. Det uppger initierade källor för CNN.
Uttagningsprocessen till det historiska Artemisprojektet omgärdas samtidigt av ett stort hemlighetsmakeri.

ANNONS
|

Inte sedan 1972 har människor rest till månen – men nästa år ska det ske igen, är planen. Artemis II ska då ta fyra personer runt månen och tillbaka.

Senare i vår väntas Nasa tillkännage vilka astronauter som får det ärofyllda uppdraget, och spekulationerna pågår för fullt.

Processen är dock mycket hemlig – till och med för många som arbetar på insidan, enligt CNN. Nuvarande och tidigare astronauter och Nasa-chefer berättar dock för tv-kanalen om att några namn är hetare än andra i urvalsprocessen.

Den mest troliga månfararen uppges vara 47-årige Reid Wiseman. Han var chef för Nasas astronautkontor fram till november 2022, då han lämnade posten. Det är en förutsättning för att få kunna resa, då den prestigefyllda chefsposten inte får kombineras med en rymdresa.

ANNONS

– Sett historiskt har fördelen med chefsposten varit att du, när du slutar, ger dig själv det bästa tillgängliga flyguppdraget för stunden. Det har varit en slags erkänd förmån, säger tidigare Nasa-astronauten Garrett Reisman till CNN.

Första kvinnan på månen ska utses

Tre amerikanska och en kanadensisk astronaut ska bemanna Artemis II och bland övriga toppkandidater nämns svensk-amerikanska Jessica Meir, 45. Hon blev historisk 2019 när hon tillsammans med en annan förhandsfavorit, Christina Koch, 43, genomförde den första rymdpromenaden med enbart kvinnor.

Sommaren 2021 sommarpratade Jessica Meir i P1 och hon uttalade sig i samband med det just om drömmen att få resa till månen. Med Artemis III, resan som följer efter den första bemannade rymdfärden runt månen, är planen nämligen att den första kvinnan och icke-vita personen ska sätta fötterna på månen.

– Det är absolut något att drömma om. Men även om det inte blir jag, utan en vän och kollega i programmet, kommer det att bli otroligt spännande, sade Jessica Meir till TT 2021.

Anne McClain, 43 och Stephanie Wilson, 56, är två andra kvinnor som enligt CNN:s källor anses ligga bra till för att få vara en del av Artemis II.

Bland de 41 aktiva astronauterna hos Nasa är just nu en tredjedel kvinnor. Jämfört med tidigare finns också en större mångfald sett till astronauternas expertiser, då endast 16 personer är piloter medan övriga är specialiserade inom områden som biologi och geografi, enligt CNN.

ANNONS

Storlek på rymddräkt kan avgöra

Bland männen är en favorit Victor Glover, 46, som kom tillbaka till jorden 2021 efter att ha spenderat nästan ett halvår på internationella rymdstationen, ISS. Ett annat namn som nämns är Randy Bresnik, 55, som har haft en viktig roll i såväl tester som utveckling av farkosterna som ska användas i Artemisprojektet.

Bland de kanadensiska astronauterna är Jeremy Hansen, 47, mest omtalad enligt CNN. Han valdes ut till att bli astronaut redan för 14 år sedan, men har fortfarande inte fått flyga ut på något uppdrag.

De åtta toppkandidaterna som pekas ut har enligt CNN gemensamt att de är på toppen av sina karriärer och är högt kvalificerade.

– Problemet är att det kan avgöras av småsaker, som vilken storlek du har på rymddräkten. Finns det bara en Medium och en Large, medan du behöver en i XL, så är du körd, säger Garrett Reisman till CNN.

Det slutliga beslutet kommer att fattas av nyckelpersoner vid Nasas markkontroll, Johnson Space Center, i Houston.

LÄS MER:Rymdfarare Jessica Meir siktar på månen

LÄS MER:Mot månen igen – 50 år efter senaste steget

LÄS MER:Rymdkapsel vid månens baksida – fotade jorden

LÄS MER:Nasas nya forskningsfarkost återvänder från månen

LÄS MER:Rymdhistoriens kvinnor

ANNONS