"Nederlag för Nationell samling i franska valet"

Det franska valresultatet ser ut att gå emot förväntningarna. I stället för att ytterhögerpartiet Nationell samling blir störst verkar vänstern gå bäst.
– Det är ett nederlag för Nationell samling som ju talat om att de skulle kunna få egen majoritet, säger statsvetaren Marie Demker om resultatet, som banar för ett svårt parlamentariskt läge.

ANNONS
|

Enligt vallokalsundersökningar som presenterats efter att vallokalerna stängt i Frankrike ser vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) ut att bli störst. President Emmanuel Macrons centerallians Ensemble ser enligt prognosen ut att bli tvåa och Nationell samling (RN) trea.

Om det preliminära valresultatet står sig innebär det att det kommer att finnas tre poler i parlamentet, vilket gör det svårt att säga vilka politiska frågor som kommer att bli viktiga framöver.

– Jag tror att det kommer att bli en dragkamp mellan den mer radikala vänstern och mitten för att hitta en premiärministerkandidat, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Fokus på RN

Inför valet har stort fokus legat på RN. Det är inte heller något nytt att ytterhögern hamnar i blickfånget inför franska val, men hittills har den typen av partiers inflytande över den direkta politiken varit begränsad.

ANNONS

– De hörs och syns och är väldigt radikala, men ibland är det kanske så att det pratas mer om dem för att de avviker från normen, säger Marie Demker.

– Men när det väl kommer till valurnorna så är det en minoritet av fransmännen som vill se dem som styrande.

Högre valdeltagande

Partierna i Ensemble och NFP har enats i sitt motstånd mot RN.

Enligt prognoserna ser valdeltagandet ut att landa på cirka 67 procent, vilket är högre jämfört med tidigare val.

– Om det här nu håller är det en väldigt stark mobilisering att väljarna faktiskt har tagit det här valet på allvar, trots att det kom abrupt, och gått och röstat. Och det bör tolkas som ett stöd för det demokratiska systemet.

LÄS MER:Frankrike har röstat: Vänstern ser ut att gå mot seger

LÄS MER:Oro i Paris: "De kommer sätta eld på allt"

LÄS MER:Nazister utplånade byn – 80 år senare tar ytterhögern över

ANNONS