En ambulans med skadade personer efter tisdagens personsökarexplosioner i Beirut.
En ambulans med skadade personer efter tisdagens personsökarexplosioner i Beirut. Bild: Hassan Ammar

Norrman kopplas till exploderande personsökare i Libanon

Ett norskägt företag i Bulgarien kan kopplas till personsökarexplosionerna i Libanon, enligt den ungerska nyhetssajten Telex.
Nu har norsk polis inlett en utredning mot företagets ägare, rapporterar NRK.

ANNONS

På torsdagskvällen meddelade norsk polis att en utredning kopplad till en norrmans potentiella inblandning i attackerna i Libanon är pågående.

– Vi kan bekräfta att polisen har inlett förundersökningar av de uppgifter som kommit fram, och utvärderar löpande eventuella åtgärder, skriver insatsledare Alexander Østerhaug i ett pressmeddelande, enligt NRK.

Personsökarna som i tisdags exploderade bar det taiwanesiska företag Gold Apollos märke, men dess vd har tidigare hävdat att sökarna i fråga tillverkats på licens av det Ungernregistrerade företaget BAC Consulting.

"Jag är bara en mellanhand”

BAC Consultings vd har i en kort intervju med NBC News bekräftat att man samarbetar med Gold Apollo, men dementerat till att tillverka personsökare.

ANNONS

– Jag gör inte personsökarna. Jag är bara en mellanhand. Jag tror att ni har missförstått, sade vd Cristiana Bársony-Arcidiacono till NBC.

Därifrån har spåren fortsatt vidare till Bulgarien, enligt den ungerska sajten Telex. Deras granskning, byggd på anonyma källor, visar att BAC Consulting samarbetat med det Bulgarienregistrerade företaget Norta Global, och att det i själva verket var de senare som köpt in personsökarna från Taiwan. Det bulgariska företaget ska dessutom ha arrangerat försäljning och export till Hizbollah.

Arbetsgivaren kontaktade PST

Och det är i detta skede som den norska kopplingen blev känd. Enligt både Telex och NRK är den registrerade ägaren för Norta Global en norrman, som för public service-kanalen beskrivs som ”mycket omtyckt” av sin nuvarande arbetsgivare.

Enligt arbetsgivaren blev den först underrättad om kopplingen av en amerikansk journalist, som förklarade hur misstankarna såg ut.

– Jag såg samma sak som journalisten hade sett. Jag tyckte att det lät så allvarligt att jag direkt kontaktade PST (norska säkerhetstjänsten) och informerade om det, säger arbetsgivaren till NRK.

Arbetsgivaren säger vidare att mannen just nu är på tjänsteresa utomlands och att man ännu inte lyckats få tag i honom.

– Jag är så klart överraskad över den här utredningen. Men vi vet ännu inte om det stämmer.

ANNONS

NRK har besökt den misstänkte mannens folkbokföringsadress, men fick inget svar när man knackade på. Man rapporterar även att persiennerna varit neddragna och att ”gräsmattan utanför inte såg ut att ha klippts på länge”.

Hemsidan som Norta Global tidigare använde är nu tom på information. Vad för misstankar polisen utreder mot mannen är oklart.

LÄS MER:Israel attackerar flera mål i södra Libanon

LÄS MER:Läkaren om kaoset i Beirut efter detonationerna

LÄS MER:Hizbollahs ledare lovar hämnd efter explosioner

ANNONS