Ny israelisk attack mot Libanon – många dödsfall

Israel har utfört omfattande attacker mot Libanon under måndagen. Enligt Israels militär har man slagit till mot 1 300 Hizbollah-mål.
Libanesiska myndigheter uppger att hundratals personer dödats och över 1 600 skadats.

ANNONS
|

Dödssiffran i måndagens israeliska attack mot mål i Libanon fortsätter att stiga. Enligt de senaste siffrorna från landets hälsodepartement har 492 personer dödats efter att Israel gått till attack på bred front, ytterligare minst 1 645 personer har skadats, enligt CNN. Av de döda ska 35 vara barn och 58 vara kvinnor.

Vad som skulle bli det dödligaste dygnet i konflikten mellan Hizbollah och Israel sedan 2006 inleddes med storskaliga, israeliska flyganfall under den tidiga måndagsmorgonen.

Israels flygvapen uppger att de riktat in sig på Hizbollah-mål. Vidare uppger de att de ska ha identifierat Hizbollah-medlemmar som förberett raketattacker mot Israel, enligt Times of Israel.

ANNONS

Strax innan klockan 18, svensk tid, uppgav IDF att man utfört en luftattack mot huvudstaden Beirut.

Israel: Förbereder kommande faser

Vid 19-tiden, svensk tid, uttalade sig Israels militärchef Herzi Halevi och sa att måndagens luftattacker varit ”proaktiva” och riktat in sig på Hizbollahs infrastruktur som byggts upp under de senaste 20 åren.

– Vi attackerar mål och förbereder oss för de nästa faserna, sa Herzi Halevi enligt AP, dock utan att gå in i vidare detalj.

Israel säger att målet med offensiven är att göra det möjligt för israeler att återvända till sina hem i norr.

IDF uppger att man slagit till mot runt 1 300 mål under dagen och att man kommer att fortsätta att slå mot ytterligare ”hundratals” platser under kvällen, rapporterar Times of Israel.

Efter varningarna och attackerna uppges tiotusentals människor ha lämnat sina hem i söder och flyr just nu norrut, enligt libanesiska Naharnet och Reuters med hänvisning till en av landets ministrar.

USA skickar trupper till Mellanöstern

Pentagon har nu meddelat att man kommer att skicka ytterligare trupper till Mellanöstern efter eskaleringen, rapporterar AP. USA har redan omkring 40 000 soldater på plats i regionen.

Pentagons pressekreterare Pat Ryder uppger inte hur många ytterligare soldater som ska skickas eller vad de kommer att få för uppgifter.

ANNONS

Det amerikanska utrikesdepartementet utfärdade i lördags en uppmaning till alla amerikanska medborgare att lämna Libanon.

Irans utrikesministerium har under dagen varnat för ”farliga konsekvenser” efter attackerna i Libanon, rapporterar Reuters.

Shiamilisen Hizbollah svarade under förmiddagen med att avfyra ett 20-tal raketer mot norra Israel, enligt israeliska medier.

Vid 17-tiden, lokal tid, ska ytterligare ett 80-tal raketer ha avfyrats mot Israel från Libanon. Det finns inga uppgifter om skadade.

Tusentals flyr södra Libanon

På måndagsmorgonen fick människor i södra Libanon sms och röstmeddelanden där de varnades och uppmanades att lämna vissa områden.

”Om du är i en by som används av Hizbollah, lämna den omedelbart för din egen trygghet”, löd ett röstmeddelande enligt BBC. Sky News rapporterar även att landets telebolag uppger att de fått in över 80 000 misstänkta israeliska samtal som uppmanat människor att evakuera.

Libanons informationsminister har kallat meddelandena för ”psykologisk krigföring”, enligt Sky News. Medborgare i södra Libanon har dock i stor utsträckning tagit uppmaningarna på allvar – enligt AP har tusentals personer flytt regionen, främst till Beirut.

Skolor i landet stängdes under måndagen och har nu omvandlats till tillfälliga flyktingmottaganden. En av de som flytt under måndagen berättar för AP att tre tygpåsar med tillhörigheter var allt den fick med sig, en annan att flykten var ett faktum när bomberna började falla.

ANNONS

– Vi flydde först för att bo hos min bror i närheten, och då började de bomba tre ställen nära hans hus, säger Fatima Chehab, som flytt från orten Nabatieh.

Hizbollah: Karaki lever

Tidigare under kvällen rapporterade internationella medier att målet för den bombattack som inträffade i en av Beiruts förorter var riktad mot den högt uppsatta Hizbollah-befälhavaren Ali Karaki.

Vid 21-tiden på måndagskvällen meddelar Hizbollah att han överlevt attacken.

"Ali Karaki mår bra och om Gud vill är han välmående och i god hälsa. Han har förflyttats till ett säkert område," stod det i ett uttalande från den Iranstödda gruppen på måndagen.

Det här har hänt

Israel och Hizbollah har beskjutit varandra över gränsen i stort sett dagligen sedan Gazakriget bröt ut i oktober.

Situationen har eskalerat sedan förra veckans attacker mot Hizbollahmedlemmar, då ett 40-tal dödades och tusentals skadades när digitala apparater i Libanon och Syrien plötsligt exploderade.

(TT)

LÄS MER:Många döda i Libanon – Israel: Kommer mer

LÄS MER:FN-chefen: Oroad för "ett nytt Gaza" i Libanon

LÄS MER:Attackerat på sätt de inte "kunnat föreställa sig"

ANNONS