Hvaldimir var bland annat väldigt uppmärksammad förra sommaren, då han sågs flera gånger längs med västkusten.
Hvaldimir var bland annat väldigt uppmärksammad förra sommaren, då han sågs flera gånger längs med västkusten. Bild: Jorgen Ree Wiig

Hvaldimir blev inte skjuten – obduktionen klar

När kändisvalen Hvalidimir hittades död misstänkte djurrättsorganisationer att han hade blivit skjuten till döds.
Nu är obduktionen av valen klar, och enligt norska polisen var så inte fallet.

ANNONS
|

När valen Hvaldimir hittades död i slutet av augusti misstänkte organisationen OneWhale att han hade blivit skjuten. Valen hade skador som de tyckte såg ut som skotthål, och de menade att hans dödsorsak inte kunde vara naturlig. Eftersom obduktionen av valen kunde ta flera veckor polisanmälde de därför Hvaldimirs död.

Under obduktionen, som nu är klar, hittades däremot en lång pinne som hade fastnat i valens mun, skriver norska polisen i ett pressmeddelande.

– Obduktionen visade att hans magsäck var tom. Dessutom hade flera organ slutat fungera. Det finns inget i undersökningen som visar på att det är mänsklig aktivitet som direkt har lett till Hvaldimirs död, säger Amund Preede Revheim, ledare vid Nordsjö- och miljösektionen vid den gemensamma underrättelse- och utredningsenheten i Norges sydvästra polisdistrikt i meddelandet.

ANNONS

Skadorna som hittades på Hvaldimir, som organisationen misstänkte var skottskador, ska enligt obduktionen ha varit så pass ytliga att de inte skadat några väsentliga organ.

Pinnen som hittades i Hvaldimirs mun var 35 centimeter lång och 3 centimeter bred.

Polisen i Norge skulle meddelas om obduktionen visade på något misstänkt, men de kommer nu inte undersöka valens död vidare. Den slutliga obduktionen ska vara klar inom två veckor.

Hvaldimir upptäcktes för första gången 2019, och var väldigt kontaktsökande och lät sig ofta klappas av människor. Han var dessutom utrustad med en kamerasele märkt "Utrustning från Sankt Petersburg" – vilket ledde till spekulationer om att han tränats för att utföra ryska spionärenden.

LÄS MER:Bilderna påstås visa att Hvaldimir blev dödad

LÄS MER:Misstänkt kinesisk ”spionduva” släppt i Indien – efter Petas påtryckning

LÄS MER:Hvaldimir visar upp sig i Fjällbacka hamn

ANNONS